‚Devastující.‘ Organizátorka ostravského NeFestivalu zvažuje právní kroky kvůli náhlým opatřením

Za nehorázné, nemravné a ekonomicky devastující považuje organizátorka ostravského NeFestivalu Zlata Holušová páteční rozhodnutí krajských hygieniků, kteří s okamžitou platností kvůli šíření koronaviru omezili hromadné akce maximálně na sto lidí. V České televizi vyjádřila rozhořčení nad tím, že se o opatření dozvěděla pár hodin před otevřením areálu Dolní Vítkovice, kde měl festival v pátek večer a v sobotu pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava (Aktualizováno: 15:19 17. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NeFestival v Ostravě

Návštěvníci Nefestivalu mají sledovat webové stránky a sociální sítě, kde se dozvědí další informace (ilustrační foto) | Foto: Filip Kůstka | Zdroj: Colours of Ostrava

NeFestival při kapacitě omezené na tisíc návštěvníků denně nahradil zrušený festival Colours of Ostrava. Kvůli vzniklým škodám Holušová zvažuje právní kroky.

Vadí jí hlavně, že mimořádné opatření vyhlásila hygienická stranice „z hodiny na hodinu“, nikdo ji ani další organizátory jiných akcí předem nevaroval.

Pořadatelé letních kulturních akcí své plány výrazně měnit nebudou, i když se podmínky lepší

Číst článek

„Mohlo se počkat alespoň do půlnoci,“ poznamenala. Podle ní to do budoucna ohrozí i konání dalších podobných akcí nejen v Moravskoslezském kraji, protože nikdo nebude mít jistotu, že ji nebude muset na poslední chvíli zrušit.

„Je to devastující, jsem zvědavá, kdo to zaplatí,“ řekla. Návštěvníkům, kteří si zakoupili lístek na NeFestivalu, doporučila sledovat webové stránky a sociální sítě akce, kde se dozvědí další informace.

Holušová řekla, že ještě zkusí rozhodnutí zvrátit. Čeká na detaily zpřísněných opatření, o nichž budou krajští hygienici informovat v pátek ve 14.00.

NeFestival začal ve středu, měl trvat do soboty. Kvůli opatřením proti koronaviru organizátoři přesunuli oblíbený festival Colours of Ostrava na příští rok.

Informační blamáž

Za informační blamáž označil rozhodnutí hygieniků jeden z pořadatelů ostravských Letních shakespearovských slavností Andrej Harmečko. 

„Zásadně se vymezuji proti způsobu a rozsahu vyhlášení mimořádného opatření, a to zejména v části omezující veřejné venkovní produkce. Ze strany hygienické stanice a ministerstva zdravotnictví jsme byli v poslední době ujišťováni, že se situace v postižených okresech uklidňuje a je pod kontrolou. Proto jsem šokován vydáním tohoto mimořádného opatření,“ řekl Curylo.

Podle něj je nepřijatelné, že tak závažné rozhodnutí nebylo vydáno s dostatečným předstihem a neumožnilo všem dotčeným kulturním, zdravotním, sociálním organizacím a podnikatelským subjektům se na tuto situaci připravit. „Je mi neskutečně líto všech organizátorů kulturních akcí, kteří nyní musí řešit okamžité rušení svých akcí, a také zklamaných návštěvníků. Pro kulturu Moravskoslezského kraje je to nečekaná a velmi bolestná rána,“doplnil Curylo.

Vinou nového opatření se Letní shakespearovské slavnosti možná neuskuteční. „Nic nevíme, to, že nic nevíme, vyplývá i z toho, že se posledních dva týdny mluvilo o tom, že se nic neděje. Považuji to za naprostou komunikační blamáž,“ řekl Harmečko. Ostravské slavnosti mají začít za týden. „Musíme získat více informací. Nyní počítáme s variantou úplného zrušení. Popřípadě s tím, že představení budeme rušit postupně a budeme hrát v okamžiku, kdy nám to opatření dovolí,“ řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme