Sedm žen Alfonse Karáska či Velká sázka o malé pivo. V 96 letech zemřel scénárista Gustav Oplustil

Celoživotní vyznavač laskavého vlídného humoru, který nezesměšňuje ale baví. Tak kdysi sám sebe charakterizoval Gustav Oplustil, který dnes zemřel. Bylo mu 96 let. Začínal jako herec, později pracoval v rozhlase, ale jeho doménou se stala televize. Napsal desítky komediálních skečů a také scénáře k seriálům „Pražský písničkář„ nebo „Uctivá poklona, pane Kohn“. Asi nejvíc se ale věnoval estrádním pořadům plným scének a písniček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gustav Oplustil

Gustav Oplustil | Foto: Jan Sklenář

Kabaret u Dobré pohody, Kabaret u Zvonečku, Silvestry - v titulcích všech těchto pořadů mohli diváci číst jméno: Gustav Oplustil. Byl buď scénáristou, dramaturgem nebo režisérem. Jeho scénky měly úspěch - možná proto, že při psaní myslel vždycky především na publikum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel Gustav Oplustil, legenda zábavných pořadů a kabaretů

„Člověk musí pořád, když píše tyhle věci, vidět toho diváka. Ne kritika, divák je ten rozhodující, na kterého je směřováno všechno to, co člověk v humoru nebo zábavě dělá,“ řekl Oplustil v rozhovoru pro Český rozhlas.

Spolu s režisérem Zdeňkem Podskalským vymysleli hudební komedie složené z populárních písniček. Tak vznikl v 60. letech třeba legendární svůdce žen Alfons Karásek, kterého se šarmem sobě vlastním hrál Miloš Kopecký.

Gustav Oplustil psal scénky přímo na tělo také Vladimíru Menšíkovi nebo Jiřině Bohdalové. Estrády a kabarety vždycky považoval za poctivý styl zábavy i když se vkus publika v poslední době odklonil jiným směrem.

„Tyhlety věci se začaly zavrhovat, i když nevím, upřímně řečeno, proč. Protože jak v Americe, tak ve Francii, Rusku a Japonsku to běží normálně dál. Jen tady je nějaký pocit, že je to zastaralé, anebo já nevím jaké,“ myslel si Oplustil.

„A dost se ztrácí tenhle druh zábavy. Ale ten byl nasměrovaný na publikum.“

V roce 2002 vstoupil Gustav Oplustil do pomyslné dvorany slávy v anketě televizní popularity TýTý.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme