Z půjčovny DVD moderní televizí. Netflix po 20 letech využívá přes 100 milionů předplatitelů

Přesně před 20 lety vznikla společnost Netflix. Začínala jako půjčovna DVD, která po Spojených státech rozesílala poštou. K důležitému přelomu ve firmě došlo před 10 lety, když nabídla online přehrávání filmů přes internet. Dnes využívá její služby přes 100 milionů předplatitelů ve 190 zemích světa, včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Los Gatos (Kalifornie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetová televize Netflix

Internetová televize Netflix | Zdroj: Reuters

Netflixu k úspěchu pomohlo, že kromě nabídky filmů a seriálů z cizí produkce začal vytvářet i vlastní svoje snímky. Prvním seriálem z vlastní produkce byl House of Cards, tedy Dům z karet, který mohli diváci začít sledovat v roce 2013.

Zákazníkům Netflix své služby nabízí za měsíční poplatek, základní předplatné stojí v přepočtu zhruba 210 korun. Kdo chce filmy sledovat ve vysokém rozlišení, musí zaplatit zhruba 260 korun. Počet zákazníků v Česku firma tají, množství předplatitelů tak alespoň odhaduje Tomáš Vyskočil ze serveru Filmtoro.cz, který se na online půjčovny filmů specializuje.

Netflix dobývá střední Evropu. Své služby spustí v Polsku, první uživatelé už se registrují

Číst článek

„Kvalifikovaný odhad je někde mezi pěti až 10 tisíci. Netflix to bude mít těžké v jakékoliv zemi, kde není plně lokalizovaný. On i vlastně na začátku té celosvětové expanze pochopil, že ne všichni umí anglicky po celém světě. Ne všichni chtějí jenom anglické nebo americké filmy. Třeba v Polsku nebo Turecku začal hodně spolupracovat s místními producenty,“ popisuje Vyskočil.

Stránky společnosti jsou pro české zájemce zatím stále jen v angličtině, pro firmu je zdejší trh ve srovnání například s polským malý. Filmů s českými titulky ale přibývá, aktuálně je jich více než 110, snímků se zvukem v češtině jen necelá desítka.

První český titul, který se v nabídce této služby objevil, byl letos na jaře historický film Lída Baarová. Druhým by měl být snímek Milada o popravené Miladě Horákové, který půjde v listopadu do kin.

Kdo Netflixu konkuruje?

„HBO je obrovská konkurence, vlastně nabízí velmi podobný model jako Netflix. To znamená své původní seriály, které nevidíte nikde jinde. Ale může bojovat proti komukoliv, ať už to jsou oficiální půjčovny, jako jsou HBO, UPC, O2 nebo Voyo. Může bojovat ale i proti takovým těm novinkovým, jako je iTunes nebo Google Play, ale samozřejmě bude bojovat i proti Ulož.to, tedy pirátským webům,“ vyjmenovává Tomáš Vyskočil.

Své služby v Česku začal Netflix nabízet v lednu 2016 a řada odborníků z branže tehdy mluvila o tom, že firma bude mít na zdejším trhu těžkou pozici. I z toho důvodu, že si Češi často stahují zahraniční filmy a seriály nelegálně zdarma a tedy za ně nebudou chtít platit několik stovek měsíčně. Přesto existuje něco, co Netflix odlišuje od pirátských způsobů sledování filmů.

„To je především pohodlí, protože Netflix opravdu tím, když ho používáte delší dobu, vás velmi dobře zná, doporučuje vám obsah, který je pro vás opravdu zajímavý. Můžete kdykoli pozastavit přehrávání například na mobilním telefonu, přejít k televizi, pustit Netflix a začít se od stejného místa tam, kde jste přestali. Zkrátka pamatuje si, kde jste skončili, na jakémkoli zařízení,“ říká redaktor serveru Živě.cz Tomáš Holčík.

HBO napadli hackeři. Získali údajně scénář k dalšímu dílu Hry o trůny

Číst článek

Služba, která lidem pohodlně a rychle nabízí vlastní produkci i cizí filmy, je podle oslovených odborníků cestou, která může nelegální stahování omezit. A že jsou lidé ochotní za zapůjčení filmu na internetu zaplatit, ukazuje i projekt Alza Media, který nabízí internetový obchod Alza.cz. Zájem o online půjčovnu podle mluvčí obchodu roste.

„Filmy na Alza.cz byly spuštěny v červnu roku 2014. Stáhnutých filmů jsou v tuto chvíli tisíce měsíčně, číslo pozvolna roste. Nyní si zákazníci mohou vybrat zhruba z tisícovky titulů a počet prodaných, respektive zapůjčených filmů, za poslední půlrok meziročně vzrostl o 30 procent, tvrdí mluvčí obchodu Patricie Šedivá.

Ceny se liší podle konkrétních filmů, i nejpůjčovanější snímky ale stojí na dva dny méně než 70 korun.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme