Nominacím na Ceny divadelní kritiky za rok 2019 dominují nová jména a alternativní představení

V pražském divadle Komedie proběhne 16. března předávání Cen divadelní kritiky za rok 2019. Jedná se o 28. ročník udílení Cen na základě ankety časopisu Svět a divadlo. Divadelní scény v Praze mají v letošním roce celkem 14 nominací, druhým nejúspěšnějším městem v počtu nominací je Ostrava s 5 nominacemi, následuje brněnská scéna, která má 3 nominace.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Komedie v Praze

Divadlo Komedie v Praze | Foto: Filip Jandourek

Udílení Cen divadelní kritiky se bude konat již po osmadvacáté. Ankety časopisu Svět a divadlo se zúčastnilo 82 kritiků, kteří hodnotili výkony divadel, souborů, herců a hereček v několika kategoriích.

Nejvíce nominací (shodně po pěti) mají ostravské Divadlo Petra Bezruče a Městská divadla pražská, z nichž nejúspěšnější je divadlo Komedie (4 nominace).

Cenu kritiků získalo Divadlo pod Palmovkou, nejlepší herecký výkon předvedli Rašilov a Gajdošíková

Číst článek

Za úspěchem divadla Komedie stojí vůle vedení divadla experimentovat. Nechává prostor mladým tvůrcům a nebojí se ani zkoušet nové věci. Evidentně tento styl divadlu prospívá, protože je s ním spojená i nominace na talent roku za režii pro Annu Klimešovou.

Jako autor je v nejvíce nominacích zmíněný herec Tomáš Dianiška. Jeho hra Transky, body, vteřiny aspiruje na inscenaci roku, je také v nominaci na poprvé uvedenou českou hru roku 2019. Dianiškova další hra Bezruký Frantík má taktéž nominace ve více kategoriích.

O ženský herecký výkon roku spolu soupeří představitelky Divadla pod Palmovkou (Tereza Dočkalová) a divadla Komedie (Radka Fidlerová a Erika Stárková). Na Cenu za mužský herecký výkon jsou nominováni Jakub Albrecht (za hlavní roli ve hře Bezruký Frantík), Jakub Burýšek (za roli Zdeny Koubkové v Dianiškově hře Transky, body, vteřiny) a Miroslav König (za dvojroli ve hře Nepřítel lidu).

O Cenu pro divadlo roku se proti sobě postavily Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno a Městská divadla pražská.

aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme