Co nabídne Letní Letná? Premiéru českého představení Heroes, workshopy i provazochodkyni nad Vltavou

Novocirkusová vesnice plná žonglérů, akrobatů i muzikantů z celého světa vyroste za týden na největší novocirkusové akci v Česku – na 16. ročníku festivalu Letní Letná. Chystá se premiéra českého představení Heroes od Losers Cirque Company. Připraven je i doprovodný program s workshopy, na kterých si návštěvníci budou moci vyzkoušet, jaké je to být provazochodcem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský soubor Cirque Alfonse přiveze na Letní Letnou inscenaci Barbu

Do Prahy se na festival vrátí také populární kanadský Cirque Alfonse | Zdroj: Cirque Alfonse

Zahájení 16. ročníku Letní Letné 14. srpna proběhne desítky metrů nad zemí. S tyčí v ruce festival za doprovodu hudby odstartuje francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga. Na sotva dvoucentimetrovém laně má za úkol ujít 350 metrů – od Právnické fakulty až nahoru na Letenskou pláň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připravovaný festival Letní Letná

Na svůj úkol se v Praze připravuje už nyní. „Každý takto velký přechod je pro mě událost. Když se to celé podaří, zažívám magické chvíle,“ říká akrobatka.

Její show, která bude viditelná z různých míst v Praze, je technicky i finančně náročná. Podle manažerky festivalu Ivany Pěkné Vrbíkové jsou tak všichni členové týmu lehce nervózní. „Doufám, že se o nás dozví i lidé, kteří novocirkus neznají,“ říká manažerka.

Pestrý a inspirativní svět

Na Letné budou čtyři scény – a jedna tradičně bude patřit českým tvůrcům. Letošní premiérou bude představení Heroes, na němž spolupracuje Losers Cirque Company s režisérem Danielem Špinarem a mimem a choreografem Radimem Vizvárym – ten bude hrát i hlavní roli.

Naše těla slouží jako prostředník vyprávění, říká o vystoupení na Letní Letné artistka Claire Aldayová

Číst článek

„Opouštíme klasickou formu nového cirkusu – gymnastiku – a snažíme se do tvorby přinést více divadla a herectví. K čemuž je právě vhodná pantomima,“ popisuje Vizváry.

Do Prahy se na festival vrátí také populární kanadský Cirque Alfonse. Poprvé mimo Francii uvidí diváci představení Projet PDF, při kterém 17 novocirkusových umělkyň provede diváky akrobatickým i divadelním světem.

Hlavní slovo při sestavování programu má ředitel festivalu Jiří Turek. Jak sám říká, nejraději má chvíle, kdy objeví něco nového. „Je to pestrý a inspirativní svět,“ dodává.

I letos bude jedna scéna věnována dětským divákům – už tradičním pohádkovým hostem bude Divadlo Víti Marčíka nebo Buchty a loutky. A během doprovodného programu se budou návštěvníci letenských sadů moct zapojit i do různých workshopů – jeden se přímo bude týkat zahajovací disciplíně – provazochodectví.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme