Nový vstup a soukromé studovny. Podívejte se, jak po 7 letech rekonstrukce vypadá Klementinum

Sedm let už se rekonstruuje areál Národní knihovny uprostřed hlavního města. Klementinum, barokní klenot s astronomickou věží, kam denně proudí stovky badatelů i turistů, se má proměnit v takzvaně „uživatelsky příjemnější místo“. Hlavním lákadlem pro návštěvníky už ale nebudou zelené lampičky ve všeobecné studovně, kterou známe například z filmu Světáci.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Tohle byl prostor bývalého referenčního centra. Tady stály stoly, židle, regály a počítače. Opět je tady vidět změna toho, když se ze studoven a učeben anebo kanceláří otevřou prostory do chodby,“ ukazuje na zatím prázdnou a bíle vymalovanou klenbu jedné z chodeb Klementina mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Generální ředitel Martin Kocanda zase popisuje, jak se objekt Národní knihovny během tří fází oprav mění. „Areál se snažíme navrátit co nejvíc k původní barokní podobě. Třeba krásné původní barokní chodby byly přepaženy tak, aby v nich mohly vzniknout pracovny odborných pracovníků knihovny, což sice vedlo k vyššímu využití těchto ploch, na druhou stranu jsme přišli o původní krásu barokního prostoru,“ říká.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Kdo do Klementina před rekonstrukcí chodil jako čtenář, některá místa ani nepozná. Zmizely dostavěné příčky, přibyl výtah. Podle Martina Kocandy by měla být přívětivější i celková atmosféra Národní knihovny, třeba i otevřením soukromých studoven.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Rekonstrukce začala v roce 2010, první dvě fáze zatím stály asi miliardu korun. Další miliarda je připravena na závěrečnou fázi oprav. Opravy se protahují kvůli archeologickým nálezům, ale je tu ještě jeden faktor.

Bagr v hledišti a lustr na zemi. Podívejte se, jak probíhá rekonstrukce Státní opery

Číst článek

„Celá revitalizace Klementina představuje velmi složitý proces. Jsme asi jedni z mála, kdo realizuje takto složitou akci za plného provozu. Když se podíváte na jiné instituce obdobného charakteru, tak uvidíte, že se větší akce většinou dějí za zavřenými dveřmi. Že se omezí provoz, ne-li úplně zastaví, a samozřejmě stavební práce potom probíhají úplně jiným tempem, za jiných podmínek, pokud se můžete soustředit na práci,“ dodává Kocanda.

„Musíme si uvědomit, že revitalizace Klementina se začala plánovat v době, kdy se ještě počítalo s výstavbou nové budovy Národní knihovny. První registrace toho projektu se objevila v roce 2005. A pokud se nepletu, teprve v roce 2009 vláda rozhodla svým usnesením o tom, že se nebude stavět nová budova Národní knihovny, že se změní způsob revitalizace Klementina a dojde k dostavbě a rekonstrukci pracovišť v Hostivaři.“

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Nově se do Národní knihovny bude vstupovat ze strany Mariánského náměstí, uvnitř areálu se navíc minimalizuje provoz aut. Nová bude také prohlídková trasa pro návštěvníky barokního areálu.

„Bude zde galerie, konferenční centrum a bude se moct jít i do veřejných prostor Klementina. To znamená, prohlídková trasa už nebude vůbec v duchu, v jakém teď byla. Ale bude se vcházet tudy, aby se oddělil život uživatelů a turistických návštěvníků,“ říká Maňáková.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Poslední fáze revitalizace Klementina začne příští rok. Některé části objektu se budou využívat i na komerční pronájem. Nemělo by to ale zasáhnout do uživatelského pohodlí čtenářů. Jak na závěr s úsměvem poznamenala mluvčí Národní knihovny – celý objekt si na sebe musí umět nějaké peníze vydělat i sám.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme