O Noc kostelů je mezi návštěvníky velký zájem

V Česku je dnes večer otevřeno přes 900 kostelů a chrámů. K Noci kostelů se připojil i chrám svatého Mikuláše v Chebu. Návštěvníci se mohli podívat do půdních prostor tohoto chrámu, který je velký a místy i nebezpečný, protože je tam spousta dřevěných trámů. Průvodce návštěvníky upozorňuje i na úlomky původních kostela, které pocházejí ze 17. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O Noc kostelů je ze strany návštěvníků velký zájem.

O Noc kostelů je ze strany návštěvníků velký zájem. | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Na konci druhé světové války střecha kostela shořela. Poté byla nahrazena novou a před 4 lety se povedlo nadačnímu fondu Cheb sehnat peníze na repliku původního zastřešení. Chrámu se tak vrátil vzhled známý z historických maleb a pohlednic. Dochovaly se i ohořelé trámy z roku 1945.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noc kostelů.mp3

Lidé mohou navštívit i věže kostela, které nejsou běžně přístupné a mohou se z chrámu rozhlédnout na celé město.

Zájem návštěvníků je veliký. Mluví o události, kterou je třeba využít. Před chrámem se tvoří i fronta. S sebou si musí vzít přenosné svítilny, protože v některých místech chrámu není zavedena elektřina.

Prohlídkou akce neskončí, následovat budou různé hudební produkce, promítání filmů, přednášky nebo výtvarné dílny. K Noci kostelů se v Chebu připojilo celkem 9 objektů. Otevřeno je do 23 hodin.

Stovky lidí už se vystřídaly v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Sváteční atmosféra, která silně působí na návštěvníky je umocněna svícemi kolem oltáře. Akce začala desetiminutovým vyzváněním zvonů. Kromě samotné prohlídky katedrály čekají na návštěvníky dva koncerty, literární čtení v podání herečky Simony Postlerové a Filipa Čapky a také čtení o svatých a pochovaných v katedrále.

Probíhala také soutěž pro mladé a děti, která zábavnou formou přiblížila katedrálu a její dějiny.

Do svatovítské katedrály dorazí i arcibiskup Dominik Duka, který povede noční požehnání.

Lucie Husárová 1, Andrea Štomajerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme