O sochy Stalina ani Gottwalda není zájem. V Německu se je nepovedlo prodat

Ani jednu ze šesti soch komunistických předáků, které v sobotu v aukci nabízeli v Bavorsku, se vydražit nepodařilo. O podobizny Josifa Stalina, Klementa Gottwalda či Antonína Zápotockého neprojevil nikdo zájem, informovala agentura DPA.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sochy Josifa Stalina a Klementa Gottwalda v Březové u Karlových Varů.

Sochy Josifa Stalina a Klementa Gottwalda v Březové u Karlových Varů. | Foto: Martin Stolař / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Pořadatelé aukce, do které se mohl prostřednictvím internetového portálu zapojit kdokoli na světě, si přitom slibovali, že prodej soch umělců z někdejšího východního bloku vynese majiteli několik stovek tisíc eur.

Na aukčním portálu nakonec několik zájemců dražbu sledovalo, žádný z nich ale nenabídl vyšší částku, než byla vyvolávací cena. V bavorském Gundelfingenu, kde se sochy komunistických pohlavárů nacházejí, se podle DPA sešlo jen několik novinářů a zvědavců z řad veřejnosti.

Gottwald v nadživotní velikosti opustí Příbram. Socha se stěhuje na jih Čech

Číst článek

V neobvyklé aukci se nepodařilo prodat například 12 metrů vysokou a 80 tun vážící žulovou sochu Vladimira Iljiče Lenina a dvojice budovatelů, jejíž vyvolávací cena byla 150 000 eur (3,9 milionu korun).

Kupce nenašla ani o poznání levnější čtyřtunová pískovcová socha Stalina, která dříve stávala v Zábřehu na Moravě. Její vyvolávací cena byla stanovena na 58 000 eur (1,5 milionu korun). Kromě nich se bez úspěchu v dražbě nabízely také bronzové sochy československých komunistů Zápotockého za 22 000 eur (576 000 korun) a Gottwalda za 16 000 eur (419 000 korun).

Všech šest dražených soch získal na začátku 90. let kameník Josef Kurz z západobavorského Gundelfingenu. Jeho syn se je rozhodl prodat. Případní zájemci mohou díla získat ještě v poaukčním prodeji během následujících čtyř týdnů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme