Národní muzeum poprvé na tři měsíce vystaví britské dokumenty o likvidaci Reinharda Heydricha

Britové vůbec poprvé do Česka půjčili dva unikátní dokumenty ze svých archivů o událostech kolem likvidace říšského protektora Reinharda Heydricha. Od čtvrtka jsou vystavené v historické budově Národního muzea v Praze jako součást expozice Nikdy se nevzdáme! a potvrzují, jak důležitý čin to byl tehdy 27. května před osmdesáti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dokumenty jsou zapůjčené z Národního archivu Velké Británie

Dokumenty jsou zapůjčené z Národního archivu Velké Británie | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Mezi desítkami exponátů výstavy Nikdy se nevzdáme! může její návštěvník dokumenty z Národního archivu Velké Británie snadno přehlédnout, dva tiskopisy ve formátu A4 jsou za sklem v jedné z mnoha vitrín, ale jejich význam je pro evropské dějiny zásadní.

„Samozřejmě jsou to archiválie a nejsou až tak vizuálně zajímavé, ale byli bychom neradi, aby kolem nich návštěvníci procházeli bez povšimnutí,“ vysvětluje pro Radiožurnál generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který se o existenci dokumentů dozvěděl od historika Pavla Žáčka, bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

Lyžařské větrovky z padákového hedvábí i boty ze žluté kůže. Muzeum vystavuje předměty paravýsadkářů

Číst článek

„Trochu trvalo zaměstnance britského archivu přesvědčit, aby nám dokumenty půjčili, Britové si obecně své archiválie hodně chrání a neradi je půjčují, ale vzhledem k tomu letošnímu osmdesátému výročí Operace Anthropoid se to podařilo,“ prozrazuje víc ze zákulisí příprav převozu vzácných archiválií Lukeš.

Konkrétně se jedná o písemné informace určené pro Winstona Churchilla týkající se atentátu i jeho dopadů a dále o korespondenci mezi zástupcem šéfa britské tajné služby generálem Colinem Gubbinsem a plukovníkem Františkem Moravcem ze dne 30. května 1942.

„V tom dopise zpravodajci hodnotí úspěšnou akci Anthropoid a likvidaci Reinharda Heydricha, ale zmiňují se v něm také o tom, jaký teror fašisté rozpoutali v protektorátu, a že tato úspěšná likvidace Heydricha bude bezpochyby hodně zaplacena krví českých lidí, českých vlastenců,“ popisuje ředitel Lukeš.

Pro něj jako historika jsou dokumenty důkazem toho, že Češi a Slováci nebyli okupovaným národem, který mlčel a podrobil se okupantům.

„Byla to svého druhu nejvýznamnější vojenská akce na okupovaných územích a likvidace Heydricha vedla k obnovení Československa v jeho předmnichovských hranicích a k oduznání mnichovské dohody z roku 1938.“

Písemné informace určené pro Winstona Churchilla týkající se atentátu i jeho dopadů a dále o korespondenci mezi zástupcem šéfa britské tajné služby generálem Colinem Gubbinsem a plukovníkem Františkem Moravcem ze dne 30. května 1942 | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Do rukou Churchilla

Historik Michal Stehlík souhlasí s tím, že dva na stroji psané archy papírů mohou lidé na výstavě přehlédnout, ale doufá v to, že někteří v nich budou číst příběh a představí si třeba, že zprávu tajných služeb drží v ruce na konci června roku 1942 Winston Churchill – sedí za stolem své kanceláře premiéra Velké Británie v jednom z nejhorších válečných roků a čte o tom, co se děje v Evropě a hlavně v Československu.

„A tato jakási svodka zpravodajců obsahuje krátký odstavec o tom, co se děje v Polsku a pak mnohem delší odstavec o tom, že pečlivě naplánovaná akce v Praze proběhla, že útok byl proveden. Tajné služby ještě nemluví o tom, že Heydrich je mrtev, protože Heydrich stále žije, ale o tom, že československá armáda za pomoci Britů ukázala něco, co může být inspirací pro celé podzemní hnutí Evropy.“

Dva tiskopisy ve formátu A4 jsou za sklem v jedné z mnoha vitrín na výstavě Nikdy se nevzdáme! | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Podobné znění má i druhý dokument. Dopis mezi zástupcem velitele britské SOE (Special Operations Executive) Colinem Gubbinsem a plukovníkem Františkem Moravcem.

„Doufám, že jejich skvělý příklad bude brzy následován dalšími v ostatních částech světa a sami Němci se budu moci poučit, jaké to je být obětí vlády teroru,“ uvádí korespondence.

Dokumenty návštěvníci uvidí ve výstavě Nikdy se nevzdáme! v Historické budově Národního muzea. Tento výstavní projekt Národního muzea a Vojenského historického ústavu Praha připomíná v širších souvislostech realitu protektorátu i události a osudy spjaté s 38 dny druhého stanného práva v období mezi 27. květnem a 3. červencem roku 1942.

To vše se zaměřením na osudy konkrétních lidí, ať už aktivních odbojářů, žen či nezletilých. Nechybí však ani osobnosti z řad elit, jako je například Alois Eliáš či Vladislav Vančura. Na výstavě je také originál vysílačky desantu Silver A Libuše a tragédii Lidic připomíná číslo popisné z lidické školy.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme