Oprava Národního muzea běží podle plánu, první návštěvníky přivítá příští rok

Ještě rok budou návštěvníci Národního muzea chodit za výstavami do Nové budovy, nebo do Muzea České hudby. Hlavní historická budova na Václavském náměstí je už šest let zavřená, a to kvůli kompletní rekonstrukci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha na střeše budovy Národního muzea

Socha na střeše budovy Národního muzea | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

Opravy pokračují podle plánu. „Začátkem příštího roku se začnou dělat čistící práce, interiérové úpravy, abychom potom mohli přistoupit k montáži technologií,“ řekl pro Radiožurnál generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Exkluzivní procházka Národním muzeem. Krok za krokem rekonstrukcí historické budovy

Číst článek

Práce aktuálně finišují ve spojovacím tunelu. Ten propojí novou a historickou budovu. Dokončeny jsou také hrubé stavební práce, a to včetně konstrukcí v atriu.

Podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové jde o výjimečnou opravu: „A to díky tomu, že se tady snoubí jednak potřeba uchování památkových hodnot, ale také nastavení a realizace moderních technologií."

Z hlediska vnitřní výzdoby bude podle Goryczkové pro návštěvníky zajímavá kupole Pantheonu, kde se při restauraci objevilo zašlé zlacení. Stěny interiéru budou po vyčištění výrazně světlejší, než byly v minulosti. Světlejší, než jsou lidé zvyklí, bude také vnější fasáda budovy, dodala.

Jak se budova mění, můžou zájemci sledovat díky kameře na webových stránkách Národního muzea. Generální oprava historické budovy začala v roce 2015, kdy bylo uzavřeno návštěvníkům.

Všechny sbírky byly z objektu vyklizeny, zůstaly pouze vycpaniny slona a žirafy a kostra plejtváka, které by se musely rozebrat. Prvním návštěvníkům se otevře příští rok a to při příležitosti 100. výročí vzniku Československa a 200. výročí od založení muzea.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme