Orwellovo 1984 jde na odbyt jako nikdy před tím. Lidé si ho pojí s Trumpem

Je mu téměř 70 let, zná ho celý svět a ve Spojených státech slaví velký comeback: román George Orwella 1984 je na čele žebříčku nejprodávanějších knih. Zájem o něj je dokonce takový, že knihkupectví jsou vyprodaná a nakladatelé museli zadat nový dotisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Orwell

George Orwell | Foto: CC0 Public domain

Knihkupectví Politics and Prose ve Washingtonu patří k zavedeným institucím, lidé si sem chodí odpočinout mezi řady vyrovnaných knížek – poezie, próza, zahraniční literatura, učebnice. Najdete tu cokoli, jedna knížka ale chybí. Na pultu s bestsellery se krčí poslední drobné vydání George Orwella – román 1984 je rozebraný.

Podle ředitele marketinku Jona Purvese knihkupectví registruje stejný trend jako po celé zemi. Román o fiktivním totalitním režimu, který jako “Velký bratr” sleduje své občany, nutí je k doublethinku, přijetí protichůdných verzí relity najednou a manipuluje fakty, jde na odbyt jako nikdy předtím.

'Je to jako politické porno.' I Česko má ironické video pro Donalda Trumpa

Číst článek

Nápor zákazníků podle knihkupců vypuknul hned poté, co poradkyně prezidenta Trumpa Kellyanne Conwayová použila teď už ustálený termín o “alternativních faktech”.

Vysvětlovala tak poradkyně tvrzení prezidentova mluvčího, který po slavnostní inauguraci i přes fotografie a další důkazy o řidčích davech návštěvníků, označil událost za nejsledovanější v historii.

„Myslím že ve chvíli, kdy se slovní spojení „alternativní fakta”, stalo součástí obecného povědomí, mnoha lidem vytanuly na mysli slavné obraty z Orwellova románu 1984 – doublethink, ministerstvo pravdy. Situace jako vystřižená z uměleckého díla,” poznamenává Jon Purves.

Orwellovská hesla „Válka je mír, Svoboda je otroctví a hlavně Nevědomost je síla,” američtí čtenáři nehodlají vzít za své. Vydavatel slavného románu už ohlásil, že objednal dotisk dalších 75 tisíc kusů.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme