Novým členem oscarové akademie je i Martin Štrba, kameraman filmů Šarlatán a Je třeba zabít Sekala

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS), každoročně vyhlašující ceny známé jako Oscary, oznámila jména nových členů. Mezi 395 umělci a dalšími filmovými profesionály je i slovenský kameraman Martin Štrba, který se podílel na filmech jako Šarlatán (2020), Hořící keř (2013) nebo Je třeba zabít Sekala (1998). Organizace o tom informovala ve čtvrtek na svých webových stránkách.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kameraman Martin Štrba

kameraman Martin Štrba | Zdroj: Profimedia

Mezi nově přijatými členy akademie je například i herec Robert Pattinson nebo německý dokumentarista Alexander Nanau, který stojí za oceňovaným snímkem Kolektiv o požáru v rumunském nočním klubu a s tím spojeném investigativním odhalení korupční sítě.

Akademie v případě kameramana Martina Štrby připomněla z přibližně čtyřiceti filmů, na kterých se podílel, dva snímky: Šarlatán (2020) a Je třeba zabít Sekala (1998). Kromě toho slovenský rodák spolupracoval třeba i na filmu Masaryk (2016) nebo Hořící keř (2013).

Spielbergova firma Amblin Partners podepsala smlouvu s Netflixem. Má dodávat několik filmů ročně

Číst článek

Za svou práci na filmu Šarlatán získal Štrba letos Českého lva, předtím i cenu Asociace českých kameramanů za vynikající dílo.

Ke vstupu mezi akademiky musí kameramani splnit několik podmínek. Musí být uvedení jako kameramani u dvou celovečerních filmů, přičemž alespoň jeden měl premiéru v posledních třech letech a zároveň kvalitou odpovídat akademickým standardům. Druhou možností je být kameramanem snímku nominovaného na Oscary a/nebo mít jiným způsobem jedinečný přínos řemeslu, což posoudí výkonný výbor kameramanů.

Akademii filmového umění a věd dohromady tvoří 17 odvětví. Nominaci mohou filmoví profesionálové získat pouze ve chvíli, kdy je navrhnou dva existující členové, sami se přihlásit nemůžou.

‚Čumět z okna je super‘

Štrba se už od mládí věnoval fotografii, za kameru se postavil mimo jiné i proto, že mu atopický ekzém bránil práci s fotografickým materiálem. Po studiu fotografie na střední uměleckoprůmyslové škole v Bratislavě se tak nakonec přesunul ke kameře na pražské FAMU.

„Byl jsem přeučený levák, který věčně čuměl z okna. Jít za psychologem? To se tehdy nenosilo. Ale Milota to povýšila a navrátila mi tak sebevědomí. Řekla mi, že čumět z okna je super, protože je to prapočátek kompozice. Okno je výřez, ve kterém se hýbe strom a kde poletují ptáčkové, jsou to začátky podstaty zachycení obrazu. Výřez z okna otočíte naležato a máte film,“ vzpomínal na svou bývalou pedagožku v Bratislavě Milotu Havránkovou v rozhovoru pro Český rozhlas Vltava.

Aktuálně se Štrba věnuje psaní autorské knihy, jejíž jeden z pracovních názvů zní Lovestory se smrtí.

Diverzita

Loni se mezi americké akademiky zařadila animátorka Daria Kashcheeva, jejíž film Dcera získal studentského Oscara, nebo kameraman Vladimír Smutný, u něhož Akademie ocenila taktéž oscarového Kolju nebo Nabarvené ptáče.

Dokumentaristka Třeštíková se stala členkou Akademie. ‚Jsem nejpřekvapenější člověk v okolí,‘ reagovala

Číst článek

V předchozích letech organizace přijala také dokumentaristku Helenu Třeštíkovou nebo výtvarnici a animátorku Michaelu Pavlátovou. Členy byly v minulosti i Miloš Forman, Jiří Menzel nebo kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Akademií udělované Oscary i členské nominace jsou v posledních letech sledované i z hlediska zastoupení různých pohledů a skupin.

Organizace tak v dokumentu zdůrazňuje, že více než polovina nových členů pochází z mezinárodního prostředí. Nově přijaté ženy pak mají tvořit 46 procent.

Konkrétně v deseti odvětvích včetně režisérů, kameramanů, animátorů nebo kostýmních návrhářů údajně více než polovina kandidátů pochází z jiných zemí než Spojených států.

Sedm odvětví potom přijalo více žen než mužů, jako v případě dokumentaristiky, produkce nebo hudby, a v pěti profesních skupinách se novými akademiky stali většinově zástupci podreprezentovaných etnických nebo rasových komunit, kteří podle organizace tvoří celkem 39 procent přijatých kandidátů.

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme