Rekonstrukce bašty u kostela a cihlového mostu získaly cenu Památka roku. Soutěžilo 46 objektů

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Rekonstruovaná bašta zvítězila v kategorii menších obnov do dvou milionů korun a šek na 50 tisíc korun za její obnovu převzal kurátor čáslavského evangelického sboru Václav Homolka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu v soutěži Památka roku 2020 získala zrekonstruovaná bašta u evangelického kostela v Čáslavi

Cenu v soutěži Památka roku 2020 získala zrekonstruovaná bašta u evangelického kostela v Čáslavi | Foto: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Obnovený most, který byl zcela ztracený v místní vegetaci, zvítězil v kategorii větších rekonstrukcí v hodnotě nad dva miliony. Cenu a šek na 100 tisíc korun v Praze převzala místostarostka Mikulova Sylva Chludilová.

Bašta kostela v Čáslavi před opravou | Foto: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

V kategorii menších obnov se na třetím místě umístilo restaurování oltářního obrazu Petra Brandla Nanebevzetí Panny Marie v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě a na druhém místě oprava městského domu Pod Františkem v Příboru.

Mezi většími rekonstrukcemi má třetí místo obnova teras a parku ve Vlašském dvoře v Kutné Hoře a na druhém místě obnova Mederova domu v Žatci. V soutěži se vyhlašují i vítězové krajských kol.

Na opravu kostela v zahradě Kinských se vybral již milion korun. Památkáři připravují rekonstrukci

Číst článek

Cena se udílí za nejlepší obnovu movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty, ale nemusejí být prohlášené památkami ze zákona. Hodnotí se zámky, hrady, kostely, radnice, divadla, obytné stavby, ale i brownfieldy, parky, sochy, varhany a jiné umělecko-řemeslné předměty.

Do soutěže se letos přihlásilo 46 objektů, 27 v kategorii malá obnova a 19 v kategorii vetší rekonstrukce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme