‚Velký muž s ještě větším srdcem.‘ Zemřel Peter Mayhew, představitel Žvejkala ve Star Wars

Ve věku 74 let zemřel herec Peter Mayhew, který ztvárnil Žvejkala (Chewbaccu), přítele pašeráka Hana Sola ve Star Wars (Hvězdných válkách). Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na čtvrteční prohlášení hercovy rodiny. Mayhew podle tohoto prohlášení zemřel v úterý ve svém domově v Texasu. Příčina smrti nebyla uvedena.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Mayhew na snímku z roku 2015

Peter Mayhew na snímku z roku 2015

Zprávu o Mayhewově smrti na sociálních sítích komentovali jeho kolegové. „Byl nejlaskavějším z obrů. Velký muž s ještě větším srdcem, který mě vždy dokázal rozesmát. Věrný přítel, kterého jsem upřímně miloval,“ napsal na svém instagramu herec Mark Hamill, který ve Star Wars hraje Luka Skywalkera.

„Jsme hluboce zarmouceni zprávou o úmrtí Petera Mayhewa. Od roku 1976 bylo Peterovo ztvárnění loajálního a milého Žvejkala naprosto klíčové pro úspěch této postavy i Star Wars ságy jako takové,“ vzkázala prostřednictvím oficiálního profilu Star Wars filmová producentka Kathleen Kennedyová.

Od Sindibáda po Star Wars

Peter Mayhew, který se narodil 15. května 1944 v Londýně, ale později získal americké občanství, vyrostl až do výše 2,21 metru, což mu umožnilo v roce 1976 získat první roli na stříbrném plátně, ve filmu Sindibád a Tygří oko, kde si zahrál postavu Minotaura.

V dalších letech si jej vybral režisér George Lucas pro postavu chlupatého mimozemšťana v snímku Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje. Tato role, kterou ztvárnil v dalších čtyřech pokračováních filmové ságy, mu změnila život, i když točil i další, méně známé filmy a seriály.

Při natáčení závěrečné epizody Hvězdných válek Poslední z Jediů v roce 2017 Mayhew pomáhal jako konzultant svému nástupci k přesvědčivému ztvárnění postavy, poznamenala agentura Reuters.

dbr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme