Sochař Váňa umístil na Staroměstské náměstí část repliky Mariánského sloupu, happening pokračuje

Bez potyčky s městskou policií se neobešlo sobotní umístění části balustrády repliky Mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí. Umístil ji tam sochař Petr Váňa, který chce na původní místo vrátit repliku Mariánského sloupu. Umístění balustrády si nevyžádalo stavební zásah do náměstí. Dohlížející městská policie ale musela zpacifikovat jednoho z účastníků, který začal rozebírat dlažbu. Došlo ke krátké potyčce s účastníky akce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová řekla, že na náměstí dorazili i příslušníci policie, kteří se situací zabývají na místě společně s městskými strážníky. Na místo mají dorazit i zástupci Prahy 1.

Akce má trvat do večera. Sloup ze 17. století v roce 1918 svrhl dav, protože v něm spatřoval symbol habsburské monarchie, o jeho návratu se diskutuje od 90. let. Kromě desítek příznivců obnovy sloupu v sobotu dorazilo na místo i několik odpůrců. „Vítám i odpůrce, protože bez odpůrců by byl tento příběh velice plytký,“ oslovil je Váňa.

Dodal, že bez nich by pravděpodobně sloup už dávno na náměstí vrátil nějaký soukromý investor. Akce se zúčastnil i zvolený europoslanec Alexandr Vondra (ODS) a zaujala i kolemjdoucí a turisty.

Po 16.00 začali účastníci s modlitbami za přátelství a spříznění, které vedl kněz Tomáš Holý. Před začátkem modlitby zazpívali Mariánskou píseň.

250 dílů

V sobotu umístěná část balustrády váží asi jednu a půl tuny. Všech 250 zpracovaných dílů sloupu a korintskou hlavici Váňa přivezl do metropole v úterý lodí po Vltavě. Nyní dokončuje hlavici a dílo chce na základě stavebního povolení, kterému skončí platnost v červenci, umístit na původní místo.

Nemá nicméně vyjednaný zábor a příjezdovou cestu. Kvůli tomu již po prvním pokusu stavbu uskutečnit, kdy se spolupracovníky odstranil kočičí hlavy na části náměstí, musel místo po zásahu městské policie vrátit do původního stavu.

Zastánci obnovení považují Mariánský sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od něhož se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Pražské zastupitelstvo se naposledy v roce 2017 vyslovilo proti návratu sloupu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme