Pianista Kahánek uklízí, harfistka Boušková šije. Uznávaní umělci prožívají lockdown aktivně

Mezinárodně uznávaní umělci harfistka Jana Boušková i klavírní virtuos Ivo Kahánek mají pracovní diáře zaplněné na několik let dopředu. Že teď nemůžou koncertovat a vystupovat před posluchači v sálech jim náladu nekazí. Snaží se vidět světlo na konci tunelu a hledat způsob, jak nepropadnout trudomyslnosti z nudy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klavírista Ivo Kahánek s nominovanou nahrávkou

Klavírista Ivo Kahánek vymýšlí i během pandemie nové projekty | Foto: Kateřina Motlová

Kdo by čekal, že z rodinného domku kousek za Prahou, kam se slavná harfistka Jana Boušková dočasně odstěhovala, bude znít jen kouzelný zvuk jejího 45kilového nástroje, mýlil by se. Často se z oken ozývá ruch šicího stroje, protože Jana Boušková si musí přešívat šaty.

‚Vidět se nemůžeme, ale můžeme si povídat.‘ Cirk La Putyka zřídí telefonní ústřednu se členy souboru

Číst článek

„Nedokážu si to vysvětlit, šaty, ve kterých vystupuju, asi držely dietu. Nedávno jsem si jedny oblékla a praskl zip, když jsem si oblékla další a zase rupnul zip, trochu mi to zamotalo hlavu, tak jsem si koupila šicí stoj a učím se na něm šít, abych těm šatům dietu rozmluvila,“ vysvětluje sympatická plavovláska, která ani v této době neztrácí smysl pro humor.

„Přitom já moc nejím, jenom hranolky, knedlík s vajíčkem a tak,“ směje se a dál na sebe prozrazuje, že na jaře se částečně odstěhovala do domku za Prahou, kde pracuje na nových projektech, zkouší několik hodin denně a také plánuje novou sólovou desku.

„Budou na ní skladby českých autorů Josefa Suka, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Budou to vše moje úpravy, takže půjde o originální hudbu, kterou jsem ještě v této podobě nehrála na koncertech,“ uvedla Boušková, majitelka facebookového profilu The Harp Channel, na kterém v angličtině zpovídá umělce z celého světa.

Mirai Navrátil o životě umělce za koronaviru: Snažíme se toho využít a dělat to, na co jinak nemáme čas

Číst článek

„Tady na venkově neřeším každé ráno, co na sebe, žádný make-up. Stačí sepnout vlasy do culíku a natáhnout tepláky, udělat si hrnek dobrého kafe, vyvenčit pejska a jen tak být,“ svěřila se Českému rozhlasu patrně nejznámější česká harfistka. Za hru na harfu dostala ceny na soutěžích v Severní Americe, ve Francii, v Itálii vystupovala v Carnegie Hall a je profesorkou na Ryoal College of Music v Londýně a online učí také studenty v Praze.

„Říkají o mně, že jsem nezmar, pořád něco vymýšlím, moji přátelé se mne ptají, zda nemám nějaký klon, když se zajímají, jak to všechno stíhám, snažím se dělat všechno naplno a perfektně a neztrácet čas zbytečnostmi,“ radí.

Nové projekty

Zbytečnostmi neztrácí čas ani klavírní virtuos Ivo Kahánek. Letos na jaře dostal za nové nahrávky Dvořáka a Martinů nejenom českou hudební cenu Anděl, ale také prestižní Cenu BBC Music Magazin a těšil se na řadu koncertů po celém světě. Koronavirová pandemie mu ale stejně jako mnohým dalším zhatila plány. Přesto nepropadá zlé náladě a rozhodl se vymýšlet nové hudební projekty.

Jak funguje vládní podpora pro kulturu? O peníze chtějí žádat i Monkey Business

Číst článek

„Už na jaře jsem chtěl spustit v pražském Rudolfinu projekt Klasika o čtvrté – koncerty určené seniorům. Dopadlo to, jak to dopadlo, tak jsem se je rozhodl během listopadu přesunout do online prostoru. Půjde o sedm koncertů a na některých budu hrát i já,“ popisuje své další plány jednačtyřicetiletý rodák z malé vesnice Palkovice u Frýdku Místku.

„Mám za sebou hektické období, pořád jsem byl na koncertech, nebo cvičil na klavír, přejížděl z místa na místo, moje přítelkyně, která se o mne vzorně stará, mě často nabádala – zpomal, odpočívej, ať nechytneš koronavirus, teď změnila rétoriku a říká – vidíš, nyní máš čas, abys třeba uklidil v bytě, udělal pořádek ve sklepě. Tak jsem se vybavil kladivem a vytvořil police na marmelády,“ prozrazuje na sebe Kahánek.

„Hru na klavír musím teď cvičit doma, ale beru ohled i na sousedy, tak jim to dávkuji, abych je nevystavoval ještě většímu tlaku než samotný koronavirus.“

Doufá ve světlo na konci tunelu a těší se na svá vystoupení v příští sezoně – například vystoupení s filharmonii Monte Carlo v Monaku nebo sólový debut v berlínském Koncerthausu a samozřejmě koncerty s Českou filharmonií.

Jak tráví umělci svou izolaci, si můžete poslechnout i na podcastu redakce kulturního zpravodajství Kulturní vývar na aplikaci mujrozhlas.cz.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme