Oslavy 30 let svobody nabídnou bohatý program. Chystají se koncerty, projekce i divadelní představení

V Praze i v jiných městech po celé České republice se o víkendu k oslavám 30. výročí sametové revoluce chystá velké množství kulturních akcí a připomínkových setkání. Již tradičně se chystá program na Národní třídě či na Václavském náměstí, proběhnou však i koncerty v Lucerně, Rudolfinu či na Karlštejně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Události z 17. listopadu 1989 si na Národní třídě v Praze každoročně připomínají politici, studenti i veřejnost

Hlavní program oslav 17. listopadu bude probíhat tradičně na Národní třídě | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Už v sobotu 16. listopadu si třicáté výročí od pádu komunismu připomenou studenti na koncertu s názvem „Předvečer Sametu“. Akce je součástí projektu „Svobodný listopad“, řekl Českému rozhlasu organizátor Michal Zima.

Řidiče v Praze o víkendu čekají kvůli oslavám 30. výročí sametové revoluce uzavírky a omezení

Číst článek

„Od 16 hodin bude možné na Albertově zažít atmosféru svobody. Budou k tomu hrát kapely jako je Voxel, Chinaski, zahraje i Tomáš Klus.“ Konec akce je naplánován na 22. hodinu. Vstupné je zdarma.

Mezinárodní den studentstva připomene i sobotní koncert České studentské filharmonie v pražském Rudolfinu. Na vystoupení slíbili účast bývalý německý prezident Joachim Gauck nebo bývalý politik Petr Pithart.

„Zazní jednak meditace na Svatováclavský chorál, poté Dvořákova předehra Můj domov, která tak hezky cituje naší státní hymnu, a lidová píseň Na tom našem dvoře. K výročí 17. listopadu rozhodně patří i Beethovenova Osudová. Koncert uzavře Janáčkova Sinfonietta,“ popsal program koncertu generální ředitel filharmonie David Mareček.

Ve Velkém sále Paláce Lucerna proběhne v sobotu koncert „Sametová 30“, během něhož se na pódiu objeví hudebník Jan Křížek, zpěvák Vojtěch Dyk nebo herec Ondřej Vetchý. Vrcholem večera bude však vystoupení zpěvačky Marty Kubišové, pro kterou to bude nejspíš vůbec poslední vystoupení v Lucerně. Návštěvníci se můžou těšit na její nejznámější písně včetně Modlitby pro Martu.

Hudba, čtení, projekce

Nejbohatší program ovšem přijde dle očekávání v neděli 17. listopadu. Spolek „Díky, že můžem“ již tradičně organizuje oslavy výročí roku 1989 na Národní třídě s názvem „Korzo Národní“. Letošní již šestý ročník nabídne kromě hudebních vystoupení umělců, jako například zpěváka David Kollera nebo kapely Zrní, také výstavy, divadelní představení a veřejné čtení na náměstí Václava Havla, v rámci něhož se lidé mohou těšit na bývalou první dámu Dagmar Havlovou, herečku Báru Hrzánovou, hudebníka Michaela Kocába, bývalého poslance a prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga nebo režiséra Václava Marhoula.

V dubnu 1989 jsem z Československa odjížděl navždycky, říká spisovatel Jaroslav Formánek

Číst článek

Součástí programu jsou i slavnostní akty, projekce nebo vzdělávací programy organizované ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů či společností Post Bellum. Prostor dostanou i neziskové organizace jako Člověk v tísni, Hlídací pes, Amnesty International nebo Demagog.cz.

Na Václavském náměstí zároveň proběhne pásmo koncertů s názvem „Festival svobody“ pořádané spolkem „Nerudný fest“. V nedělních odpoledních hodinách se na pódiu objeví například teolog a filosof Tomáš Halík, básník a spisovatel Jáchym Topol nebo generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Z hudebních hostů se mohou diváci těšit například na Lenku Dusilovou, Matěje Ruperta nebo kapely Tata bojs, Vypsaná fixa a MIG 21. Vrcholem večera bude videomapping na historickou budovu Národního muzea, který je naplánovaný na 22. hodinu. Akce začíná v 16.30.

Na bohatý program se mohou těšit i lidé v Brně. Akce s názvem „Brněnský sedmnáctý“ organizovaná místními studenty letos zahájí svůj třetí ročník a na několik pódiích okolo náměstí Svobody nabídne jak hudební program, tak i možnost navštívit dílny, debaty nebo promítání filmů. Program začíná po 13. hodině.

Připomínkové akce však organizují města i ve zbytku republiky. Již od čtvrtka probíhá v Ostravě program „SametOva!!!“, v Jindřichově Hradci pokračuje celoměsíční „Festival svobody“, Děčín organizuje připomínkový program „Není nám to jedno!“ a na hradě Karlštejn se chystá slavnostní koncert „Pocta 17. listopadu“.

Alžběta Havlová, Martin Hrnčíř, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme