Dva kostely na Starém městě dostanou po desítkách let nové zvony. Dorazily z rakouského Innsbrucku

Z rakouského Innsbrucku dorazily v pátek okolo sedmé hodiny ranní čtyři nové zvony. Tamní zvonaři je vyrobili pro dva kostely na Starém Městě - kostel sv. Haštala a kostel svatého Havla. V nich některé zvony chybí již desítky let. Sbírky na jejich výrobu vyhlásil spolek Sanctus Castulus, latinský svatý Haštal, nebo publicisté Janek Rubeš a Jan Mikulka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvony byly vyrobeny ve zvonařství Grassmayr v rakouském Innsbrucku. Zatím jsou všechny umístěny u sv. Haštala a následně budou dva z nich převezeny do kostela sv. Havla. Než si je lidé budou moci poslechnout přímo z věží, však bude ještě několik měsíců trvat. Zatímco zvony v kostele svatého Havla by se měly rozeznít letos na podzim, u svatého Haštala se na věžích objeví až příští rok na jaře. Důvodem zpoždění je plánovaná výstava nových zvonů na Haštalském náměstí - viset budou na dřevěných konstrukcích a lidé si tak budou moct sami vyzkoušet, jak zní.

Muzeum Kampa se po požáru v technické místnosti opět otevírá návštěvníkům

Číst článek

V kostele svatého Haštala byli původně tři, dva z nich ale byli v roce 1916 zabaveny a zbyl tak pouze zvon Vavřinec- Florián z roku 1690. Nový zvon Haštal má v průměru 118 centimetrů, hmotnost 1130 kilogramů a je laděn do tónu f1. Druhý zvon František o průměru 80 centimetrů váží 330 kilogramů a laděn je do c2. Na výrobu zvonů k Haštalovi bylo třeba 1,2 milionu korun.

I do kostela svatého Havla budou doplněny dva zvony. Jan Nepomuk váží asi 80 kilogramů a má průměr 50 centimetrů a nahradí zvon, který na místě chybí od roku 1942. Laděn je do tónu a2. Rakouští zvonaři odlili také menší zvon Ludmila - ten nahradí dočasný ocelový zvon z roku 1925. Hmotnost zvonu je 45 kilogramů a průměr 38 centimetrů a laděn je do cis3. Jejich výroba vyšla na 250 000 korun.

Nový zvon v Praze naposledy dostal právě kostel svatého Havla. V roce 2017 byl do zvonice zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. Hmotnost zvonu je přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku měří téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetrů.

Marie Veselá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme