‚Chceme město znovu rozsvítit.‘ Projekt Praha září spojí na měsíc desítky zrušených festivalů a akcí

Když spojíte více uměleckých vystoupení dohromady, vznikne festival. Co se ale stane, když takto spojíte dohromady více festivalů? Na tuto otázku nám může už za měsíc odpovědět nový projekt s názvem Praha září. Ten spojil dohromady organizátory Pražského jara, Metronome festivalu, Letní Letné, Signal festivalu a desítek dalších akcí, které se nemohly v důsledku pandemie koronaviru konat v původním termínu a v plánované podobě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metronome Festival

Jen Metronome festival přišel kvůli pandemii až o 20 milionů korun | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

„Pandemie tu zhasla na jaře a my chceme Prahu pro její obyvatele a návštěvníky z republiky rozsvítit,” popisuje pro Radiožurnál projekt producent festivalu Metronome David Gaydečka. Podle něj bude spojení různorodých akcí zcela jedinečnou událost na evropské kulturní scéně. Přípravy jsou tak o to náročnější.

Muzeum Kampa se po požáru v technické místnosti opět otevírá návštěvníkům

Číst článek

„Ta příprava je náročná. Máme každý samozřejmě jiné představy, ale naštěstí víme, že musíme táhnout za jeden provaz. Byla by škola, kdybychom odešli z letošního roku jenom zpráskaní a o nic se nepokusili,” uvedl Gaydečka.

Program nabídne kromě koncertů, divadelních představení nebo projekcí i řadu dalších uměleckých výstupů. Konkrétní jména pak budou známá nejpozději v září. Mezi první odtajněné interprety patří například skupina Tata Bojs, která měla původně vystoupit na Metronome festivalu.

V Jihlavě začalo Léto s gustem. Horní část Masarykova náměstí se změnila v odpočinkové místo s hřištěm

Číst článek

Rizika pandemie

Ani v případě Praha září ale organizátoři nezapomínají na nevyzpytatelnost pandemické situace a na fakt, že se jim, podobně jako v případě Colours of Ostrava, může celý program zrušit pár hodin před začátkem. Při sestavování plánů se tak museli spolehnout zejména na české umělce a preventivně tomu uzpůsobit i rozmístění jednotlivých scén, které se připravují na ploše větší než 100 000 m². Na koncertech nebo při sledování filmů tak budou návštěvníci moci dodržovat potřebné rozestupy.

Přestože většina zapojených festivalů se kvůli koronaviru dostala potýká s výraznými ekonomickými potížemi, festival Metronome může například přijít až o 20 milionů korun, je hlavním úkolem projektu Praha září dostat kulturu zpět do veřejného života. Proto bude festival trvat celé září - ve všední dny i o víkendech - a většina programů bude dostupná zdarma.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme