Pražské jaro čekají k výročí velké změny. Festival nezahájí Má vlast, mění se i vizuální podoba

Nejstarší a největší český hudební festival Pražské jaro bude příští rok výrazně jiný. Jeho organizátoři totiž poruší mnohaletou tradici. Nejen že festival začne o pár dní dřív, a to 7. května, ale také na úvod nezazní Smetanova Má vlast, ale Mahlerova 4. symfonie v podání Berlínské filharmonie.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro, Rudolfinum

Zásadní změny v programu i prezentaci festivalu přichází při příležitosti jeho 75. výročí | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Program festivalu nabídne podle svého mluvčího Pavla Trojana kromě německých muzikantů i velkou škálu dalších zajímavých hudebníků a skladeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Josefa Kaňky o připravovaných změnách hudebního festivalu Pražské jaro

„Smetanova Má vlast zazní 12. a 13. května v podání České filharmonie a Semyona Byčkova jako pocta Bedřichu Smetanovi. Narozeninový koncert se odehraje 19. května a zazní na něm mnoho hvězd světové klasické hudby. Na závěrečný koncert se výjimečně vrací Beethovena devátá symfonie s Ódou na radost,“ odhalil Trojan.

Zásadní změna přichází se 75. výročím festivalu a podle mluvčího festivalu není jediná. „Máme novou uměleckou radu, máme nového dramaturga. Nejvíce pracujeme na tom, aby zahraniční umělci přivezli něco speciálně vytvořeného pro Pražské jaro. Chceme také kombinovat více hudbu klasicko-romantickou s hudbou moderní.“

Na návštěvu k Werichovi. Rádio Retro nabízí archivní pořady z domácností významných osobností

Číst článek

Nový vizuál

Jak se Pražské jaro mění, jde poznat už z aktuálních letáků a z webu. Festival má nový vizuál od grafického studia Formata. Namísto květinových koláží, které byly ústředním motivem loňské vizualizace, uvidíme letos na plakátech humorné ztělesnění hudebních nástrojů. Fotografie zachycují rozmanitost emocí, které člověk při poslechu hudby cítí.

„Mně se na tom ohromně líbí, jak ukazuje, že hudba je v každém z nás, a zároveň věříme, že tento vizuál působí nově a svěže a přiláká na Pražské jaro i mladé publikum,“ uvedl Trojan k prezentaci festivalu.

To, že Pražské jaro počítá s mladou generací, potvrzuje například koncert s názvem Salon ZUŠ, který v Anežském klášteře odehrají mladí stipendisté projektu MENart.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme