Pražské jaro nabídne alternativní program, všech jedenáct koncertů bude k vidění online

Základem programu letošního Pražského jara se stane jedenáct koncertů, které budou živě přenášeny z pódií pěti pražských a jedné brněnské koncertní síně. Všechny bude možné bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu. Večery bude provázet Ondřej Havelka. Vybrané koncerty zprostředkuje Česká televize a Český rozhlas. Informoval o tom mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro, Rudolfinum

Pražské jaro, Rudolfinum | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční online. Nabídne Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR), Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonia a Českou filharmonii. „Dohodli jsme se na alternativních programech počítajících s menším obsazením,“ sdělil dramaturg festivalu Josef Třeštík na festivalovém webu.

Ministr musí sehnat na pomoc kultuře víc. ‚Miliarda je startovací částka,‘ říká kritik z Respektu

Číst článek

Koncert SOČR bude 27. května streamován přímo ze Studia 1 Českého rozhlasu. Pod vedením dirigenta Roberta Kružíka zazní mimo jiné Adagio nedávno zesnulého klasika polské hudby Krzysztofa Pendereckého.

Dva výrazní umělci spojí své síly na koncertu 29. května - v Praze žijící cembalista Mahan Esfahani a dirigent Jiří Rožeň, jenž v čele PKF - Prague Philharmonia uvede českou premiéru Cembalového koncertu Michaela Nymana. Ve Smetanově síni Obecního domu vystoupí 1. června FOK s Tomášem Braunerem. V jeho nastudování nabídne orchestr hudbu Josef Suka a Zjasněnou noc Arnolda Schönberga.

Dvojici koncertů pod vedením svých hlavních hostujících dirigentů chystá Česká filharmonie. Program večera s Tomášem Netopilem se v současné době připravuje. Jakub Hrůša s Českou filharmonií provede díla Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr.

„Mně osobně chybí především setkávání s ostatními hudebníky a s publikem. Duševní obšťastňování druhých i sebe sama hudbou. A tak jsem mimořádně rád, že i letos proběhne velký český svátek hudby - festival Pražské jaro. Bude tomu v neobvyklých podmínkách, zásadní ale je, že Pražské jaro bude,“ podotkl Hrůša.

Na dálku i z Brna

Letošní ročník Pražského jara se poprvé uskuteční v Brně. Foyer Janáčkova divadla bude 20. května dějištěm koncertu Brno Contemporary Orchestra, v jehož rámci zaznějí díla světového repertoáru a světová premiéra skladby Zběsilost v srdci, kterou Pražské jaro objednalo u českého skladatele Jana Ryanta Dřízala.

Velký přehled kulturních akcí: festivaly zatím vyčkávají, filharmonie zahraje nejdřív v červnu

Číst článek

Program připravený speciálně pro Pražské jaro přednesou také soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse. Na koncertu 18. května v Pražské křižovatce se objeví na 14 instrumentalistů a 12 pěvců, sólového partu se zhostí sopranistka Hana Blažíková. Program nabídne konfrontaci hudby Johanna Sebastiana Bacha a Jana Dismase Zelenky.

Pěvec Adam Plachetka na Pražském jaru představí Zimní cestu Franze Schuberta. Na koncertu 25. živě přenášeném z Dvořákovy síně Rudolfina ho doprovodí klavírista David Švec, dirigent Opery Národního divadla. Multižánrový skladatel Lukáš Sommer odehraje svůj autorský večer 31. května v prostorách Národního technického muzea, obklopen unikátními exponáty historických dopravních strojů. Jako host vystoupí kontratenorista Jan Mikušek.

Erbovní dílo festivalu Smetanova Má vlast sice nebude moci zaznít živě, ale 11. května Česká televize odvysílá sestřih významných provedení zahajovacích koncertů Pražského jara.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme