Stačilo opravit vzduchotechniku a vymalovat, popisuje plánované otevření Obrazárny památkář

Do Obrazárny Pražského hradu by mohli přijít navštěvníci už v lednu. Rozhodlo o tom nové vedení Správy pražského hradu. Výstavní prostor byl zavřený tři roky kvůli nevyhovujícím podmínkám. Zatímco ještě před půl rokem tehdejší vedení Správy Pražského hradu mluvilo o rozsáhlých opravách za desítky miliónů korun, nové vedení chce Obrazárnu opravit za méně peněz.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrazárna Pražského hradu

Obrazárna Pražského hradu | Zdroj: Pražský hrad

„To je senzace,“ komentuje plánované otevření obrazárny ředitel odboru památkové péče Petr Kroupa z prezidentské kanceláře. Podle něj bylo předchozí vedení Správy Pražského hradu s opravou obrazárny doslova „na omylu“.

„Vzduchotechniku máte opravenou za pár měsíců. Proto jsem měl pocit, že tehdy to bývalé vedení nechtělo otevřít. Stačilo opravit vzduchotechniku, vymalovat a mohlo se jet. Já jsem dokonce nesouhlasil za odbor památkové péče, aby se otevírala krátkodobá výstava, protože to jsou zbytečně vyhozené peníze,“ popisuje Kroupa.

Výběr z obrazových sbírek v Císařské konírně: Pražská výstava připomíná původní expozici z Obrazárny

Číst článek

Zmiňovaná výstava v Císařské konírně měla vernisáž na konci července a představovala pouze část uměleckých děl z celé kolekce Pražského hradu. Mezi nimi jsou například malby Rubense, Tiziana nebo Cranacha.

V říjnu byl dočasně pověřen vedením Správy Pražského hradu Jan Novák. Ten na otázky Českého rozhlasu ve stanoveném termínu ale neodpověděl. Předešlý šéf Správy Pražského hradu Ivo Velíšek se nechce k současné situaci vyjadřovat.

Nejistá oprava

Stejně tak i jeho bývalý kolega Václav Beránek, který vedl kulturní oddělení v červnu letošního roku. Právě Beránek v rozhovoru pro Radiožurnál zmínil, že peníze na opravu obrazárny byly nejisté.

„Problém v obrazárně Pražského hradu nastal už v roce 2019, kdy tam de facto zkolabovala  klimatizační jednotka, takže Obrazárna musela být z technických důvodů uzavřena. Pak do toho přišel COVID a takové věci, jako jsou ztráty na tržbách z turistického ruchu, který prostě naši ekonomiku, co se týče Pražského hradu, v podstatě drží nad vodou,“ říká Beránek.

Klimt, Gogh nebo Seurat. Dražba sbírky umění spoluzakladatele Microsoftu vynesla 38 miliard korun

Číst článek

Hlavním problémem prostor obrazárny je vzduchotechnika, která zajišťuje pro cenná díla stálé klimatické podmínky. Šéf Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář v nedávné tiskové zprávě uvedl, že ho zavřená výstavní místnost „velmi rozzlobila“.

„V řádu několika týdnů se teď odehrává malý technologický a organizační zázrak. Nepochybuji ale, že vše zvládneme a prvního ledna přivítáme první návštěvníky,“dodává Mynář.

Velkou sbírku obrazů Pražského hradu mohli lidé vidět od konce devadesátých let v objektu Obrazárny. Kolekce patří k nejrozsáhlejším svého druhu na světě a založil ji císař Rudolf II. už v šestnáctém století.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme