Nadační fond Českého rozhlasu spouští projekt Kdyby tisíc klarinetů. Pomůže dětem s hudebními nástroji

Kdyby tisíc klarinetů už není jen název slavného muzikálu divadla Semafor. Pro svůj nový benefiční projekt si ho vypůjčil Nadační fond Českého rozhlasu. Ten bude přerozdělovat hudební nástroje mezi děti, které si je kvůli komplikované životní situaci nemůžou dovolit. Ke sbírce už se přihlásila řada populárních hudebníků a jejím partnerem je také nadační fond Magdaleny Kožené.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdyby tisíc klarinetů

Kdyby tisíc klarinetů | Foto: Český rozhlas

„Myšlenka poskytnout ukrajinským dětem hudební nástroje, které si zřejmě nebraly s sebou, když utíkaly, je překrásná. A já jsem vděčný každému, kdo nějakým způsobem přispěje. A hlavně jsem vděčný těm, co to vymysleli.“ Těmito slovy podpořil projekt Kdyby tisíc klarinetů principál jeden z autorů stejnojmenného muzikálu a principál Semaforu Jiří Suchý.

OVĚŘOVNA: Ukrajinským dětem nehrozí vyškrtnutí ze vzdělávacího systému. Mohou studovat české školy

Číst článek

„Původně jsme měli nápad zaměřit se na děti uprchlíků z Ukrajiny, aby neměly děti pocit, že musí opouštět aktivity, které mají rády jen kvůli penězům. Pak jsme si ale řekli, že by bylo fér pomoci všem dětem ze znevýhodněných rodin bez rozdílu,“ vysvětluje genezi myšlenky její iniciátor, moderátor Radiožurnálu Vladimír Kroc.

Myšlenka projektu nadchla vedle Suchého i řadu dalších slavných umělců, kteří se rozhodli k benefici připojit. Je mezi nimi například houslista Jaroslav Svěcený, herečka a flétnistka Zdeňka Žádníková nebo hudebníci David Koller a Michal Ambrož.

Darovat dětem nástroje ale nemusí jen profesionální hudebníci. Do projektu se může jednoduše zapojit každý, kdo doma nevyužité hudební vybavení najde. Dárcovský proces funguje podobně jako u Ježíškových vnoučat – dalšího programu Nadačního fondu Českého rozhlasu.

„Vyzveme jednotlivce, firmy a zkrátka všechny možné dárce, aby nabídli jakýkoliv hudební nástroj. A na druhé straně vyzveme učitele ze základních uměleckých škol, základních škol nebo i středních škol, aby zadali požadavek na hudební nástroje, které jejich žáci potřebují. A my pak tu poptávku s nabídkou na tom jednoduchém portálu propojíme,“ vysvětluje ředitelka programu Gabriela Drastichová. 

Dodává, že se Nadační fond Českého rozhlasu bude snažit zejména o jednoduchost a transparentnost, aby k propojení došlo rychle a snadno.

Děti se ptají: Jak se ukrajinským dětem v Česku líbí a co bychom o sobě měli navzájem vědět?

Číst článek

Patronkou celého projektu je Magdalena Kožená, mezzosopranistka, která četnými aktivitami svého Nadačního fondu podporuje a pomáhá zviditelňovat unikátní systém základních uměleckých škol.

„V mateřské škole jsem obdivovala paní učitelku, která nám krásně hrála na klavír. Doma jsme klavír neměli, tak jsem ji napodobovala ťukáním na mřížku plynových vafek. Rodiče měli pro moji vášeň pochopení a tak peníze, které šetřili na auto, utratili za klavír, abych mohla skutečně hrát. Takovou úžasnou věc ale pro své děti každý rodič udělat nemůže. A právě pro takové případy se zrodil projekt ‚Kdyby tisíc klarinetů‘, díky kterému dostanou odložené hudební nástroje šanci znovu se rozeznít a potěšit malého hráče i jeho okolí,“ uvedla.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme