Koncerty, výstavy nebo běh. Česko se chystá na předsednictví v Radě Evropské unie

Klavírní koncert v Rudolfinu, velká výstava v galerii DOX nebo Zátopkův Běh v Bruselu - Český rozhlas zjišťoval, jak vláda a Stálé zastoupení Česka v Bruselu plánují propagovat své předsednicví v Radě Evropské unie. Česko převezme předsednictví po Francii 1. července a jeho mottem by mělo být „Evropa jako úkol“.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie. Ilustrační foto.

Česká republika se připravuje na své předsednictví v Radě Evropské unie (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Předsednictví slavnostně zahájí 8. července koncert Pražské filharmonie v Rudolfinu. Klavírní virtuóz Tomáš Kačo na něm zahraje skladbu, kterou složil speciálně pro tuto příležitost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propagace českého předsednictví v Radě Evropské unie

Speciální program připraví také centrum současného umění DOX. Další výstava pak bude v rámci Designbloku.

„Ve spolupráci s Prague Sounds připravujeme i speciální předsednický Koncert pro Evropu, který se uskuteční 2. září,“ informoval mluvčí ministra pro evropské záležitosti Marek Zeman.

Politické akce v rámci předsednictví budou nakonec kvůli úsporám jen v Praze. Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) se ale do regionů dostane alespoň kulturní program. „V jednotlivých krajských městech bychom rádi uspořádali Evropské dny,“ řekl.

Další kulturní akce v rámci předsednictví se pak odehrají přímo v Bruselu. Kromě toho Stálé zastoupení Česka při Evropské unii uspořádá v červenci Zátopkův běh. Právě v Bruselu totiž zaběhl Emil Zátopek v roce 1954 světový rekord na deset kilometrů.

Česko by mohlo uspořádat summit EU s Ukrajinou. Heslem předsednictví bude ‚Evropa jako úkol‘

Číst článek

„Snaha běžet za každých podmínek a za každého počasí, to jsou právě ty vlastnosti, které jsou charakteristické pro Emila Zátopka a my si myslíme, že je budeme za našeho předsednictví určitě potřebovat,“ komentovala velvyslankyně při EU Edita Hrdá.

O výzdobu budovy Evropské rady, které při minulém českém předsednictví v roce 2009 vévodila kontroverzní Entropa od Davida Černého, se tentokrát postará skupina mladých umělců pod vedením kurátora z Národní galerie.

Úřad vlády připravuje i sadu dárkových předmětů, uvedl Marek Zeman. „Navázali jsme spolupráci s rodinnou sklárnou Rückl, jejichž křišťál, konkrétně sklenice a karafy, budou součástí protokolárních darů. Vedle toho je také připravena sada dárkových předmětů,“ řekl.

Jedním z hlavních dárkových předmětů měly být původně ponožky odkazující na Václava Havla. Nakonec je ale v dárkové sadě nahradily ručníky s logem předsednictví.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme