Ve věku 95 let zemřel německý herec Ralf Wolter, představitel Sama Hawkense z filmů o Vinnetouovi

Ve věku 95 let zemřel německý herec Ralf Wolter, který je divákům znám hlavně díky roli Sama Hawkense z filmů na motivy děl Karla Maye o Vinnetouovi ze 60. let. Píše o tom agentura DPA s odvoláním na Wolterovu manželku. V Německu platil za oblíbeného herce v mnoha televizních kriminálních filmech.

Berlín (Aktualizováno: 14:17 14. 10. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ralf Wolter, představitel Sama Hawkense z filmů o Vinnetouovi, zemřel ve věku 95 let

Ralf Wolter, představitel Sama Hawkense z filmů o Vinnetouovi, zemřel ve věku 95 let | Zdroj: Profimedia

Rodák z Berlína Ralf Wolter si během své kariéry zahrál ve více než stovce snímků a úspěšný byl i jako divadelní a kabaretní herec. Ve filmu naposledy vystoupil v roce 2012, šlo o německou komedii Bis zum Horizont, dann links! (Až k obzoru, pak doleva!). V posledních letech se stáhl z veřejného života.

Wolter se narodil v Berlíně v umělecké rodině, jeho otec byl kabaretní a varietní herec, zpěvák a akrobat.

Po studiích herectví začínal v divadle, před kamerou na sebe poprvé výrazněji upozornil v americké komedii Billyho Wildera Raz, dva, tři (1961). O rok později se prvně objevil ve své nejslavnější roli, a to v první mayovce Poklad na Stříbrném jezeře.

Učitel Old Shatterhanda

Jím ztvárněný Sam Hawkens, v některých filmových adaptacích Mayových děl označovaný také jako Hawkins, byl zábavný až legrační veterán občanské války nosící paruku, protože ho skalpovali indiáni.

Byl i prvním učitelem Old Shatterhanda na Divokém západě a od něj také pochází Old Shatterhandovo jméno, které znamená „Drtící ruka“.

Zemřela herečka Marie Versiniová, bylo jí 81 let. Proslavila se rolí indiánky Nšo-či ve filmu Vinnetou

Číst článek

Hawkense si zahrál v šesti mayovkách a dalších televizních filmech a seriálech, Wolter ale nechyběl ani ve filmu Žut (1964) jako Hadží Halef Omar, věrný sluha Old Shatterhanda v Orientu, kde hrdina Divokého západu vystupoval pod jménem Kara ben Nemsí. A v roce 1972 se objevil po boku Lizy Minnelliové a Michaela Yorka v úspěšném muzikálu Kabaret.

Svou odvrácenou tvář ukázal život populárnímu herci v roce 2002, kdy Wolter zavinil při nehodě smrt tří lidí. Wolter na dálnici mezi Hamburkem a Berlínem uvázl s autem v dopravní zácpě, způsobené zúžením jízdních pruhů kvůli stavbě na silnici. Nechtělo se mu ale čekat a otočil auto do protisměru.

Protijedoucí vozidla musela prudce brzdit a na jedno osobní auto najel polský kamion. Tři starší lidé zůstali ve vozidle na místě mrtví. V roce 2003 mu soud vyměřil trest deset měsíců podmíněně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme