Zemřel Richard Vyškovský. Autorovi populárních vystřihovánek z časopisu ABC bylo 90 let

Ve věku 90 let zemřel ve čtvrtek autor vystřihovánek z časopisu ABC Richard Vyškovský, který svými díly bavil generace dětí a pravděpodobně i dospělých. Uvedly to v pátek servery Blesk.cz a iDNES.cz, informaci následně Radiožurnálu potvrdil šéfredaktor časopisu Zdeněk Ležák.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Vyškovský v roce 2017

Richard Vyškovský v roce 2017 | Zdroj: čt24

Jméno architekta Vyškovského je známé hlavně v modelářských kruzích, ale jeho modely, třeba kosmická loď Galaxia podle stejnojmenného komiksu ABC nebo funkční fotoaparát Dirkon, zdobily a zdobí pokoje mnoha dětí od konce 60. let až do současnosti.

„Poslední roky věnoval tomu, že tvořil řady, které vlastně neexistují, protože on je vytvářel z plánů. Jsou to hrady, které jsou dnes už ve fázi zříceniny a on vytvořil jejich původní stav,“ řekl Radiožurnálu Ležák.

Chtěli jsme udělat českého Batmana, říkají autoři nového komiksu o legendárním Pérákovi

Číst článek

Vyškovský vystudoval architekturu a později pracoval ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů. Vztah k památkám se odrážel i v jeho díle, kdy řada modelů zobrazovala lidové stavby, zámky a hrady nebo historické domy. Škála modelů, které dokázal vytvořit, však byla mnohem širší.

Prvním z nich byl v roce 1968 model historického automobilu, který vznikl díky sázce. Vyškovský se tehdy s kolegy z práce vsadil, že dokáže vytvořit jen z papíru model po vzoru tehdy nedostatkových autíček, takzvaných angličáků, značky Matchbox.

Fotografie zmíněného modelu Vyškovského a jeho kolegy Pavla Blechy se dostaly do novin, kde si jich všiml tehdejší šéfredaktor ABC Vlastislav Toman.

„Jako šéfredaktor jsem tehdy dostával na stůl denní noviny. A já jsem v těch novinách jednou našel reportáž o dvou pánech z jakéhosi ústavu pro rekonstrukci památkových objektů, kteří staví modely autíček. To mě hned praštilo do očí, tak jsem vzal telefon a začal jsem zjišťovat, jak je kontaktovat. Dostal jsem se k nim, pozval jsem je do redakce, popovídali jsme si a předal jsem je naším kolegům, kteří dělali přílohy,“ řekl již dříve Toman Blesku.

Vyškovského ručně kreslené modely pak v ABC vycházely po desítky let a od roku 1997 také v nakladatelství ERKOtyp, jehož spolumajitelem a jednatelem je Vyškovského syn Richard. Mezi modely, které Vyškovský za půl století vytvořil, jsou památky, auta, lodě, letadla, pohyblivé stroje, figurky i panoramata. Soubory jeho děl byly vydány i knižně.

Kosmická loď Galaxia

null

null

ČTK, voh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme