Okamžiky sametové revoluce. Doposud nezveřejněné snímky ukazují pád komunismu v Praze i regionech

V Uherském Hradišti ve středu slavnostně začala výstava Okamžiky sametové revoluce, která je součástí doprovodného programu Letní filmové školy. K letošnímu 30. výročí listopadových událostí roku 1989 ji připravila Česká tisková kancelář (ČTK).

Tento článek je více než rok starý.

Uherské Hradiště Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava v Uherském Hradišti zůstane do 20. září. Pro podzimní oslavy výročí sametové revoluce ji ČTK plánuje rozšířit o další snímky.

Výstava v Uherském Hradišti zůstane do 20. září. Pro podzimní oslavy výročí sametové revoluce ji ČTK plánuje rozšířit o další snímky. | Zdroj: ČTK

Vernisáže se na Palackého náměstí zúčastnili zástupci ČTK včetně jejího generálního ředitele Jiřího Majstra, starosta města Stanislav Blaha (ODS), ředitelka LFŠ Radana Korená i přímí aktéři revoluce v Uherském Hradišti.

Letní filmová škola uvedla kontroverzní polský snímek Klér. Tvůrce čekal plný sál

Číst článek

Výstava je ve městě k vidění už od 26. července, její oficiální zahájení připadlo až na středu. Lidé si díky ní mohou prohlédnout 52 snímků z archivních fondů ČTK a 55 fotografií, které poskytla veřejnost a různé instituce.

„Fotoarchiv ČTK je jediný fotoarchiv, který zůstal za více než 100 let neporušený revolucemi, válkami, požárem. Měli jsme dostatek materiálu na to, abychom výstavu mohli udělat ze svých zdrojů. Ale řekli jsme si, že bude užitečné zkusit vyburcovat pamětníky a získat jejich materiály. Jsem rád, že se to povedlo,“ řekl Majstr.

Tisíc snímků

Na 20 panelech zájemci zhlédnou fotografie z desítek měst a obcí České republiky. Kromě Prahy jde například o Plzeň, Ostravu, Olomouc, České Budějovice, Jihlavu, Kladno, Kutnou Horu nebo Uherské Hradiště. Možností sběru fotografií od veřejnosti bylo podle kurátorky výstavy Kristýny Jirátové několik.

„Založili jsme webové stránky, na které bylo možné přímo zasílat nebo ukládat fotografie. Navštívili jsme několik krajských měst, kde jsme uspořádali setkání pro veřejnost, kam mohli lidé fotografie nosit. Další možností bylo nosit je do redakcí ČTK,“ řekla Jirátová. K projektu se připojily i archivy, muzea a další instituce.

V Uherském Hradišti začala Letní filmová škola. Výroční cenu převzal režisér Hynek Bočan

Číst článek

Ke konci července obdržela ČTK od veřejnosti a institucí téměř tisícovku snímků, mnohé z nich ještě čekají na zpracování. Díky projektu se také podařilo v obrazovém archivu ČTK dohledat fotografie z revolučního dění v regionech, které dosud nebyly zdigitalizované, a jsou tedy publikovány poprvé po třech dekádách. Fotografie lidé stále mohou posílat poštou nebo nahrávat prostřednictvím webových stránek okamzikysametu.cz.

Výstava v Uherském Hradišti zůstane do 20. září. Pro podzimní oslavy výročí sametové revoluce ji ČTK plánuje rozšířit o další snímky. Její finální verze se objeví v listopadu v centru Prahy. Výstava volně navazuje na putovní výstavu Okamžiky století, kterou připravila ČTK loni ze svého fotografického archivu ke 100. výročí založení Československa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme