Zemřel sir Sean Connery, slavnému herci a představiteli Jamese Bonda bylo 90 let

Legendární skotský herec a producent Sean Connery po dlouhé nemoci zemřel, informuje server BBC News. Bylo mu 90 let. Za svou kariéru ztvárnil desítky rolí, získal Oscara, tři Zlaté Glóby a řadu dalších cen. Pro fanoušky ale dlouho zůstával hlavně charismatickým a úplně prvním představitelem agenta britské tajné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postava Jamese Bonda padla skotskému rodákovi jako ulitá. Sean Connery ztvárnil agenta 007 celkem sedmkrát. Podle BBC pak byl považován za nejlepšího z těch, komu byla role svěřena. Později už ale roli odmítl, protože si chtěl zkusit něco jiného, jak řekl v rozhovoru pro televizi CBS.

Premiéra nové bondovky Není čas zemřít se znovu odkládá, nově je naplánována na jaro 2021

Číst článek

„Je to krásné, hodně lidí mě stále zdraví ve stylu – dobrý den, pane Bonde. A myslím, že to tak trochu bude už napořád. Musel jsem s Bondem ale skončit, udělal jsem to pro sebe jako pro herce. Abych zažil i jinou práci, získal další perspektivu na život,“ uvedl Connery.

I po bondovkách režiséři charismatického Conneryho obsazovali do rolí šarmantních drsňáků. Diváky si ale získal také jako dobrodružný a trochu popletený otec slavného archeologa Indiana Jonese. Connery a Harrison Ford vytvořili ve filmu Poslední křížová výprava neodolatelnou dvojici.

Cena Akademie

Rolí, které legendární herec ztvárnil, jsou desítky, stejně jako cen, které za svou kariéru získal.

V roce 1988 Connery dostal Oscara za vedlejší roli policisty v gangstarském filmu Neúplatní. Při přebírání zlaté sošky mu publikum tleskalo ve stoje a z herce jako vždy prýštilo charisma a humor.

„Získat tohle ocenění je tak trochu dilema. Říkal jsem si, že pokud skutečně vyhraji, daruji tu cenu své ženě, která si to doopravdy zaslouží. V zákulisí mi ale řekli, že k sošce patří i patnáct tisíc dolarů, tak teď úplně nevím, co dělat.“

Vztah ke Skotsku

Že bude Connery hercem ale nebylo jasné odjakživa. Vyrůstal v chudých poměrech jako syn služebné a řidiče dodávky. Po základní škole vystřídal spoustu povolání. Chvíli se živil jako natěrač rakví, zedník nebo plavčík. Jeho atletická postava ho následně přivedla k modelingu a kulturistice, odkud už to k hraní bylo podstatně blíž.

Sláva Connerymu ale nestoupla do hlavy a na rodné Skotsko nikdy nezapomněl. Svůj vliv také využil v době, kdy jeho země procházela klíčovými změnami. V květnu 1999 se konaly první volby do autonomního parlamentu a Connery je pomáhal propagovat.

„Na tohle jsme čekali téměř tři sta let. A pokud má parlament uspět, musí být demokratický. Doufejme, že volby vyhraje Skotsko – jako země. Tohle není politický proslov. Chci vám jednoduše říct, že vše co je potřeba udělat, je volit. Teď, i v budoucnu,“ řekl rodák z Edinburgh. V roce 2000 byl pak královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu. 

Poslední roky hercova života poznamenala Alzheimerova choroba, kvůli které na své životní úspěchy začal zapomínat. Ve vzpomínkách milionů lidí ale navždycky zůstane legendou světové kinematografie.

mach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme