Senát, unikátní Prodaná nevěsta i zvonění - oslavy 28. září

V rámci státního svátku 28. září připravují různé instituce i města v České republice možnosti připomenutí české státnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z Valdštejnské zahrady k Pražskému hradu

Pohled z Valdštejnské zahrady k Pražskému hradu | Foto: Marián Vojtek

Budovy Senátu se dnes otevírají veřejnosti. Připraveny jsou dvě prohlídkové trasy. První je ve Valdštejnském paláci, kde bude návštěvníky čekat výklad zkušeného průvodce. Prohlídky Kolowratského paláce komentované nejsou.

"Kromě krásných historických prostor se návštěvníci mohou těšit také na zpestření prohlídky v podobě vystoupení skupiny Sdružení Bohém, která představuje Albrechta z Valdštejna a jeho družinu," láká na další možnosti Věra Husáková z kanceláře Senátu a doplňuje:

"Paláce budou otevřeny v době od 9 do 17 hodin. Ve stejné době bude otevřena také výstavní síň Senátu a Trčkovská galerie. Vstup do obou paláců a do výstavních síní bude volný."

Unikátní Prodaná nevěsta

V rámci Dne České státnosti připravilo Národní divadlo mimořádnou výstavu s názvem Prodaná nevěsta - česká opera oper. Bude k vidění jen jeden den.

V hlavním foyer Národního divadla ji zahájí spolu s ředitelem Ondřejem Černým předseda vlády Jan Fischer. Výstava je součástí společného projektu Úřadu vlády, Národního divadla, Českého rozhlasu a Národního muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodaná nevěsta - česká opera oper

Mezi devátou a třináctou hodinou budou mít návštěvníci příležitost prohlédnout si originální rukopisy, cenné dokumenty a předměty, které se váží ke Smetanově nejznámější opeře a které není možné spatřit jinde.

"Rozsahem výstava sice není veliká, ale o to je unikátnější. V notových autografech představí genesi Prodané nevěsty od její tužkové skici přes partituru definitivního znění až třeba po rukopis klavírního výtahu, tištěné vydání z roku 1872, což bylo první kompletní tištěné vydání české opery vůbec," upřesňuje mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

"K vidění bude třeba i opis Sabinova libreta s cenzurním povolením, spoustou škrtů a pracovních poznámek. Dále ukázky ze Smetanových deníků a mnoho dalších a dalších rukopisů," doplňuje Staněk.

Gotické zvony v Hradci Králové

Vznik samostatného českého státu připomene v Hradci Králové Svatováclavská přehlídka koní. Jejím vrcholem bude i příjezd Svatého Václava a jeho družiny.

Slavnost na Velkém náměstí uzavře v osmnáct hodin čtveřice pozdně gotických zvonů. Ty podle zvoníka Františka Skopce ručně rozezní královéhradečtí zvoníci.

"Na Bílé věži je zvon svatého Augustina, který má hmotnost asi osm tun. Je to třetí největší a nejtěžší zvon v České republice. Na katedrále sv. Ducha budou zvonit tři zvony: sv. Kliment, sv. Václav a sv. Michael. Všechny tyto zvony pocházení z konce 15. století a začátku 16. století," přiblížil Skopec.

Jiří Máslo, Kateřina Křenová, Zuzana Ptáčková, Kristýna Blümelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme