Sherlock Holmes a případ s rádiem. Poslechněte si, jak vznikala živě vysílaná rozhlasová hra

Čtyři mikrofony, u kterých se střídají herci, kout pro ruchaře a muzikanti strčení v díře. Stanice Dvojka si pro rozhlasové posluchače připravila na nedělní večer opravdovou lahůdku. Léto s Sherlockem uzavřela holmesovskou inscenací, která vznikla jako v počátcích rozhlasu – odvysíláním v přímém přenosu. Záznam živého vysílání si můžete pustit na videu dole v článku.

Praha / Baker Street 221B Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živý přenos rozhlasové hry se do vysílání Českého rozhlasu vrátil po necelých 70 letech. 

„Byl to experiment. U nás se to navíc opravdu nedělalo od roku 1948. Když se ale rozhlédnete po Evropě, tak v roce 2013 takhle v Polsku vysílali Šváby Jo Nesboho, v Německu udělali Knoflíkovou válku a v roce 2010 Vinnetoua, dokonce s živým medvědem grizzlym ve studiu. Já vím, že tento dům to uměl a, jak se ukazuje, umí stále,“ říká šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojka Martin Groman.

Groman v dokumentu Sherlock Holmes a případ s rádiem, který sleduje vznik inscenace, popisuje také skutečnost, že pro rozhlasové pracovníky z Centra výroby bylo živé vysílání novou zkušeností, jelikož tuto praxi nikdo z nich nepamatuje.

Natáčelo se v prostoru Studia 2. „Takzvaná činoherní dvojka, která v rozhlase živá vysílání her pamatuje, vlastně pro ně tenkrát byla i zkonstruovaná,“ vysvětluje režisér Vít Vencl.

Sherlock Holmes ve státních službách


Účinkují: Jan Hájek, Pavel Batěk, Marika Procházková, Lukáš Příkazký, Jana Boučková, Tomáš Pavelka, Ladislav Hampl, Jiří Hána a Hanuš Bor
Napsal: Arthur Conan Doyle
Přeložila: Eva Kondrysová
Dramatizace: Martin Velíšek
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Režie: Vít Vencl
Premiéra 17. 9. 2017 od 20:00 živě.

Kromě herců, ruchařů a smyčcového kvarteta se ve studiu našlo místo i pro několik diváků, kteří se v určitých částech hry stávali její součástí. Například při scéně v restauraci, kde se Holmes sejde s doktorem Watsonem, vytvářeli ruch místnosti plné lidí.

Bruce-Partingtonovy dokumenty

Unikátní rozhlasový zážitek završil projekt Českého rozhlasu Léto s Sherlockem. Bylo proto potřeba zvolit ideální materiál k zinscenování. Kritéria pro výběr povídky byla jasná: měl by to být dosud nerealizovaný příběh a měl by dát dostatek příležitostí ke zvukovému vyprávění. Volba padla na povídku Bruce-Partingtonovy dokumenty.

Její děj se odehrává se v roce 1895 a Holmes v ní řeší zakázku z těch nejvyšších míst. Tu mu zprostředkuje jeho bratr Mycroft Holmes, kterého Doyle v příběhu pátrání po ukradených plánech ponorky přivedl na scénu počtvrté a naposledy.

Vystupuje v ní také detektiv Lestrade. Naopak z kánonu holmesovských postav v původní povídce chybí paní Hudsonová, tu si ale Český rozhlas Dvojka dovolil do rozhlasové hry přidat.

Martin Velíšek, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme