Signal po roce rozsvítil Prahu. Podívejte se, jaká show zahájila letošní ročník festivalu

Tančící siluety na domech, netradiční tvary, které mění vzhled budov nebo osvětlené interaktivní piano umístěné ve veřejném prostoru. To je pouze malá ukázka toho, co návštěvníkům nabídne pátý ročník festivalu světla Signal. Ve čtvrtek začal v Praze, nabídne 20 instalací a dvě trasy. Zahájení přehlídky předcházela ve středu generální zkouška.

Video uvnitř Praha (Aktualizováno: 19:32 12. 10. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Signal festival 2016. Instalaci Monolith v Pařížské ulici tvoří 3328 LED kuliček

Signal festival 2016. Instalaci Monolith v Pařížské ulici tvoří 3328 LED kuliček | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Nechat se za zvuku minimalistické hudby zavřít do osvětleného kruhu v potemnělých půdních prostorách, kde je vidět jen kouř, pozorovat nasvícené objekty v zahradách, domech a na náměstích, případně jen tak v klidu meditovat a nechat se unášet sérií 3D animací.

Nejen to, ale řadu dalších netradičních světelných kreací nabízí festival světla Signal. Na letos už pátý ročník navíc pořadatelé pro návštěvníky připravili hned několik novinek.

„Festival jsme rozdělili na dvě trasy – jedna je více v centru, druhá je trasa Vinohradská. Zároveň promítneme retrospektivní přehlídku všech videomappingů, které se odehrály na náměstí Míru na kostele svaté Ludmily,“ vysvětluje.

Pro diváky je připraveno celkem 20 instalací, a to jak od umělců z Čech, tak z celého světa. Svou inscenaci připravila i bratislavská dvojice Boris Vitásek a Zuzana Sabová, která svou meditativní prezentaci představí v Hybernské ulici.

Inscenace se neobejde bez hudebního doprovodu, která má i praktické využití. „Hudba by měla navodit atmosféru a pracovat s obrazem,“ vysvětluje Vitásek. 

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze začíná festival světelných kreací a designu Signal. Na generální zkoušce před zahájením festivalu byl i Český rozhlas, reportáž připravil Ondřej Švec

Novinkou letošního ročníku je Galerijní zóna. Tvoří ji čtyři instalace v prostorech, které nejsou často přístupné veřejnosti. Za 100 korun se zájemci dostanou do Colloredo-Mansfeldského paláce, Domu uměleckého průmyslu DUP 39, paláce U Stýblů a do Zrcadlové kaple Klementina.

Za 3D brýle, které slouží jako vstupenka k videomappingu na fasádu Tyršova domu na Kampě, zaplatí zájemci 50 korun.

Čtyřdenní festival omezí dopravu v centru Prahy. V ulicích, kterými vedou trasy festivalu, bude procházet mnoho chodců, a proto zde v čase festivalu bude snížena maximální povolená rychlost na 30 kilometrů v hodině.

Ondřej Švec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme