Sítě multikin se rozrůstají, malá kina bojují o přežití

Tržby multikin neustále rostou, v loňském roce dokonce poprvé přesáhly jednu miliardu korun. Největší síť multikin v České republice, společnost Cinestar, možná i proto koupila konkurenční firmu Village Cinemas Czech Republic. Expandovala tak mimo jiné i do Prahy, kde dosud nepůsobila a kde získala dva multiplexy, na Andělu a Černém Mostě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino

Kino | Foto: kinosvetozor.cz

Dále se tak ztěžuje boj o existenci malých a artových kin, které musejí vymýšlet strategie, jak přilákat diváky také do svých sálů.

"Nástup společnosti Cinestar neznamená prakticky nic nového, pouze se změní nápis na multikině. Počet multikin v Praze zůstává stejný," řekl pro Rádio Česko Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms, která provozuje pražská kina Aero, Světozor a Oko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O malých jednosálových kinech mluvil na Rádiu Česko Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms.

Jiná je ale situace v menších městech a obcích, kde ještě jednosálová kina odolávají konkurenčnímu tlaku multikin.

"My v Praze máme o něco jednodušší roli, protože je zde dostatečný počet obyvatel a z toho množství lidí je relativně dost těch, které zajímá něco speciálního. Takže můžeme vymýšlet spoustu netradičních projektů a programů a snažit se na ně získávat minority, které to zajímá," podotkl Andrle a dodal:

"O mnoho těžší situaci mají kina v menších městech, například v Hradci Králové, kde musí natvrdo bojovat s multiplexem i na poli nových titulů, které chtějí hrát obě kina. My v Praze máme tu šanci tyto filmy nehrát vůbec a soustředit se na jiný okruh filmů a diváků a je to dostatečné množství, které nám umožňuje přežívat."

Podle Andrleho je velký rozdíl mezi velkými městy, jako je Praha nebo Brno a menšími městy. Čím větší město, tím je pro menší kino situace lepší, protože se zde najde více lidí upřednostňující jednosálová kina.

"Obecně jednosálové kino nelze provozovat bez osvíceného lokálního starosty nebo rady města, která uzná, že je takové kino důležité pro místní občany a je ochotna ho finančně podporovat. Ta podpora se zvyšuje s tím, jak klesá počet obyvatel v obci," vysvětlil Andrle.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme