Slovanská epopej

Jedna z nejvýraznějších událostí v české kultuře v roce 2010 byla ostudná a trapná - tahanice o Slovanskou epopej. Oč jde? Město Praha jako vlastník dvaceti obrazů Alfonse Muchy chce obří plátna o česko-slovanské mytologii dostat zpět do hlavního města skoro deset let, ale nikdy předtím jednání mezi metropolí a městečkem nedaleko Brna neklesla na úroveň divadelní frašky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej | Foto: Tomáš Berger

Představitelé pražské radnice nejprve několik let jednali s potomkem Alfonse Muchy - Johnem Muchou, který je správcem autorských práv, o tom, kam dvacet obřích pláten v Praze přestěhovat.

Do letošního jara byla aktuální varianta, že pro obrazy vznikne vlastní pavilon. Tak jak si to malíř přál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Slovanské epopeje sledovala po celý rok 2010 Michaela Vetešková

V únoru Radiožurnál zjistil, že Galerii hlavního města Prahy, která o Slovanskou epopej pečuje, oslovili kurátoři prestižního tokijského muzea, s tím, že chtějí Muchovy obrazy na tři měsíce roku 2012 vystavit v jedné z nejslavnější výstavních síní světa.

„Japonská strana přislíbila hradit veškeré náklady spojené s restaurováním obrazů. Přislíbili úhradu nových rámů obrazů i výrobu transportních beden, které v případě toho, že by se plátna stěhovala z Moravského Krumlova do Prahy, bychom museli vyrobit na naše náklady. Efekt spolupráce se dá vcelku jednoduše vyčíslit a jedná se řádově o miliony korun,“ uvedl tehdy ředitel Galerie Milan Bufka.

Rada města s tím ale nesouhlasila a rozhodla, že Epopej převeze z chátrajícího zámku v Moravském Krumlově do Prahy a vystaví ji v pražském Veletržním paláci. Ke stěhování dvaceti děl mělo dojít v červenci.

Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý ale už dříve avizoval, že udělá všechno proto, aby k transportu nedošlo. Smlouvy o předání a dohody o ukončení zápůjčky sice se zástupci Prahy podepsal, ale v den, kdy do Moravského Krumlova přijeli restaurátoři obrazy balit, moravskokrumlovský obecní úřad zakázal manipulaci s dílem.

Komu patří?

„To byla pro nás úplně nová zpráva. Včera večer jsme se dozvěděli, že epopej nemá vlastníka. Že se neví, kdo je vlastníkem. V darovací smlouvě z roku 1913 bylo podmínkou, že Praha vystaví výslovně k tomu účelu zvlášť určený pavilon, kde se bude epopej vystavovat. A tato podmínka nebyla splněna. Takže darovací smlouva je platná, ale není právně účinná,“ řekl tehdy Jaroslav Mokrý.

Tehdejší starosta Mokrý, ani prezident Muchovy nadace John Mucha do dneška zpochybnění vlastnictví nedoložili a Epopej stále patří Praze.

Podzim na nádvoří zámku | Foto: Michaela Vetešková

Zástupci hlavního města odmítli zákaz Moravského Krumlova poslechnout, odvolali se proti tomuto nařízení ke Krajskému úřadu v Brně a obrátili se také na soud. A tak po několika týdnech Okresní soud ve Znojmě rozhodl ve prospěch vlastníka a Moravskému Krumlovu nařídil vydat díla na výstavu, která měla začít 28. září.

Moravský Krumlov soudní verdikt nevyslyšel. A Česko se na podzim rozdělilo na dva tábory. Spor přerostl v politickou kauzu před komunálními volbami.

„Sázíme na to, že pokud by se epopej stěhovala do Prahy, na co té Praze bude? Ta má tolik kulturních skvostů, že jeden soubor obrazů navíc – byť takto významný – je pro Prahu kapkou v moři. Pro Krumlov je alfou a omegou,“ uvedl už před lety současný moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina.

Teď nikde

Ročně renesanční zámek navštíví až 40 tisíc lidí z celého světa. Přitom je na seznamu nejohroženějších památek v regionu. Jeho majitel - společnost INCHEBA - ale na mnohamilionovou opravu nemá peníze a tak jej letos nabídl k prodeji. A to jsou dva hlavní důvody, proč chtěla Praha Muchovu Epopej zpět.

Po komunálních volbách se nové vedení pražské radnice dohodlo s novým vedením Moravskokrumlovské radnice na tom, že Slovanská epopej ještě nějaký čas na zámku zůstane. A ministerstvo kultury prohlásilo dvacítku obrazů za kulturní památku.

Velká Dvorana Veletržního paláce je bez Muchova monumentálního díla o českých a slovanských dějinách prázdná, i když za její pronájem pražská radnice zaplatila dva miliony korun.

Slovanskou epopej Alfonse Muchy si tedy neprohlédneme ani v Praze, ani v Moravském Krumlově, protože zámek je v tomto zimním období uzavřený.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme