Praha 6 odhalila novou sochu Marie Terezie. ‚Šachová figurka‘ stojí u Prašného mostu zády k Hradu

Jediná vládnoucí žena na českém trůnu má v Praze svou první sochu. Osmitunový pomník Marie Terezie v úterý dopoledne odhalili sochaři a politici v městské části Praha 6. Podle radnice jde o úplně první českou sochu Marie Terezie. Jejím autorem je Jan Kovářík.

fotogalerie Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalení sochy nebylo jako jedna z mála akcí kvůli současné epidemické situací zrušeno. Přihlížejících se tak sešlo mnohem víc než vládou povolených šest, a hned na počátku se proto odhalení mírně zdrželo, než místostarosta a posléze policisté zajistili, že přibližně padesátka přítomných dodržuje dvoumetrové rozestupy.

Přelomové dílo v tvorbě Toyen. ‚Rekord jsme ale ani ve snu nečekali,‘ říká o Pikové dámě ředitel aukční síně

Číst článek

Nová pražská socha znázorňuje siluetu slavné české panovnice, a výrazně se tak odlišuje například od slavnější sochy Marie Terezie ve Vídni.

Panovnice nemá ruce ani vlasy, trup a široká sukně jsou bez jediné ozdoby. Někteří lidé proto soše začali říkat šachová figurka, nebo člověče, nezlob se. Autorovi Janu Kováříkovi to ale prý nevadí.

Socha je postavená v parku u Prašného mostu, zády k Pražskému Hradu směrem do Dejvic a Bubenče. Radnice měla místo vybrat záměrně kvůli blízkosti mariánských hradeb. 

Objekt však zároveň nemohl být příliš těžký, protože se pod ním nachází podzemní garáže a Brusnický tunel. Autoři tak dílo vytvořili ze směsi umělého kamene.

Socha je v podstatě skořápka, uvnitř které je polystyrenové jádro. Díky tomu váží socha vysoká pět a půl metru „jenom“ necelých osm tun.

Nová socha Marie Terezie, kterou odhalila Praha 6 | Foto: Marie Veselá | Zdroj: Český rozhlas

Marie Veselá, btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme