Sochařka českého původu Anna Chromy zemřela v Monaku. Bylo jí 81 let

Ve věku 81 let zemřela v sobotu v Monaku sochařka Anna Chromy, česká rodačka. V neděli to ČTK řekla hudební producentka Renata Sabongui, která s Annou Chromy spolupracovala. V Česku je známá její plastika u Stavovského divadla, která připomíná prázdný plášť, či postavy zdobící fontánu na nedalekém Senovážném náměstí v Praze.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Chromy u své plastiky u Stavovského divadla v Praze

Anna Chromy u své plastiky u Stavovského divadla v Praze | Zdroj: Profimedia

Vedle Prahy je stejná socha prázdného pláště také v Salcburku, Aténách a na dalších místech. Před čtyřmi lety byla ještě v Praze od této autorky odhalena socha skladatele Franze Schuberta v zahradě Lichtenštejnského paláce v Praze, sídla Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění.

Mnichovská socha Julie by mohla mít společnost. Radní chce kvůli vyváženosti přidat i muže

Číst článek

Přestože většinu svého života strávila v zahraničí, ve Francii, v Itálii a v Monaku, do Česka se Anna Chromy vždy ráda vracela, uvedla Sabongui. V roce 2016 jí bylo uděleno čestné občanství Prahy 1. Sabongui v neděli uvedla, že Chromy bude částečně pochována v Monaku, druhá urna bude uložena v rodinné hrobce v Salcburku, kde se bude konat i zádušní mše.

Anna Chromy se narodila 18. července 1940 v Českém Krumlově. Na konci druhé světové války se její rodina přestěhovala do Rakouska, kde Anna studovala balet. Po svatbě se přestěhovala do Paříže a začala studovat umění, zaujal ji surrealismus, jejím vzorem se stal Salvador Dalí.

Od roku 1980 žila s manželem v Monte Carlu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme