SOČR vystoupí v DOXu: orchestr Českého rozhlasu zahraje Feldmana

V pražském Centru pro současné umění DOX v sobotu v provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) zazní hudba legendy americké poválečné avantgardy Mortona Feldmana. V novém prostoru DOX+ uvedou tři Feldmanovy skladby pro velký orchestr. Pod vedením dirigenta Petra Kotíka jako sólisté vystoupí belgický pianista Daan Vandewalle a americký houslista Conrad Harris.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SOČR v Rudolfinu, 9.2.15, O. Lenárd

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

SOČR uvede Feldmanovy skladby Piano and Orchestra, Structures a Violin and Orchestra. Dlouholetá spolupráce Kotíka s Feldmanem začala v roce 1971, Kotík jako dirigent provedl a nahrál všechny Feldmanovy orchestrální skladby, velký počet z nich v rámci festivalu Ostravské dny.

„Morton Feldman byl jednou z největších uměleckých osobností své doby. Spoléhal na svou intuici, a to v době, kdy kompoziční systémy byly alfou a omegou každého skladatele,“ uvedl Kotík.

Feldman (1926-1987) byl na počátku 50. let součástí skupiny skladatelů, kteří tvořili takzvanou newyorskou školu. Dále do ní patří John Cage, Earle Brown a Christian Wolff. Ve světě vizuálního umění byl Feldman spjat s Jacksonem Pollockem, Markem Rothkem, Philipem Gustonem a Robertem Rauschenbergem. Feldmanovo rozsáhlé dílo zahrnuje skladby, které dnes platí za kultovní. Jeho hudba se vyznačuje jemným, subtilním zvukem, harmonickou barevností a poklidnou odloučeností.

„Když chodím po ulicích na Manhattanu, přemýšlím o Feldmanově velmi tiché hudbě. Tak tiché, že je v naprosté opozici s hlasitými newyorskými ulicemi,“ řekl klavírista Vandewalle.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme