Rozhlasoví symfonici zahájí sezonu koncertem s novým šéfdirigentem a světovým houslistou

Během inauguračního koncertu nového šéfdirigenta Petra Popelky zazní skladby Arnolda Schönberga a Johannese Brahmse. V Koncertě pro housle a orchestr D dur od druhého zmíněného autora se sóla ujme Frank Peter Zimmermann, který je podle Popelky jedním z nejlepších instrumentalistů současnosti. V Rudolfinu se symfonici pod taktovkou svého šéfdirigenta představí znovu přesně za týden.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Popelka

Petr Popelka | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Petr Popelka už kdysi působil ve Staatskapelle Dresden, kde byl 9 let zástupcem sólokontrabasisty. Sám se během pandemie stal vyhledávaným dirigentem, který od sezony 2022/2023 bude spolupracovat i se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Inaugurační koncert Petra Popelky. Záznam koncertu z pražského Rudolfina z 3. října 2022

V pondělí 3. října se uskuteční v pražském Rudolfinu jeho inaugurační koncert, přímý přenos nabídne stanice Český rozhlas Vltava v 19.30. Ke spolupráci si přizval Franka Petera Zimmermanna, kterého Popelka označuje za jednoho z nejlepších instrumentalistů současnosti. Německý houslista vystupuje běžně s orchestry, jako jsou třeba Berlínští či Vídeňští filharmonikové.

První část večera zazní Houslový koncert D dur Johannese Brahmse, skladba, kterou v minulosti někteří umělci označovali za nehratelnou nebo napsanou proti houslím. Sóla se ve skladbě ujme právě Zimmermann.

Pro druhou polovinu koncertu Popelka zvolil symfonickou báseň Pelléas a Mélisanda od Arnolda Schönberga, jednoho z nejvlivnějších skladatelů v hudbě 20. století. Skladba je nazvaná podle stejnojmenné hry belgického symbolisty Maurice Maeterlincka.

PROGRAM INAUGURAČNÍHO KONCERTU PETRA POPELKY

Johennes Brahms: Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 77
Arnold Schönberg: Pelléas a Mélisanda, symfonická báseň, op. 5

Petr Popelka dirigent
Frank Peter Zimmermann housle

Eliška Kratěnová, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme