Tanec mezi uměleckými díly. Sólisté baletního souboru interpretovali Rembrandtovy obrazy

Spojení výtvarného umění a baletu nabídne na Nový rok ve společném projektu Národní galerie Praha a Národní divadlo. V reakci na uzavřené kulturní instituce nabídne video natočené ve výstavě Rembrandtových děl tanec dvou sólistů baletního souboru první české scény, kteří interpretují vztah Rembrandta a jeho životní lásky Saskie van Uylenburgh.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rembrandt Harmensz. van Rijn, Učenec ve studovně

Součástí vizuálního díla se stal i obraz Učenec ve studovně | Zdroj: Národní galerie Praha

Video bude mít na sociálních sítích a kanálech YouTube obou institucí premiéru v pátek v 18:00. Výstavu s názvem Rembrandt: Portrét člověka, která se připravovala několik let a měla začít na jaře, zdržela o půl roku pandemie koronaviru.

S přechodem do pátého stupně PES končí výjimky pro výstavy. Zavře i přehlídka Rembrandtova díla

Číst článek

Pořadatelé museli vyjednat jiné zápůjčky uměleckých děl, protože některá nebylo možné dovézt. Nakonec výstava v paláci Kinských na Staroměstském náměstí začala v září, kvůli druhé vlně pandemie byla ale otevřená jen krátce.

S přechodem na nižší stupeň protiepidemického systému se znovu otevřela počátkem prosince, aby se po asi deseti dnech znovu uzavřela; spolu s dalšími čtyřmi výstavami ale dostala od ministerstva kultury výjimku a mohla zůstat otevřená.

S přechodem země do nejvyššího stupně protiepidemických opatření je výstava od 27. prosince zase zavřená.

‚Krása, kvalita a užitečnost.' Umělecko-průmyslové muzeum slaví 120 let od otevření nové budovy

Číst článek

Obraz ‚z Čech‘

Výstava představuje 115 děl z významných zahraničních i tuzemských institucí a soukromých sbírek, včetně jediné Rembrandtovy malby na českém území. Obraz Učenec ve studovně z roku 1634 ze sbírky Národní galerie je podle odborníků vzorovým příkladem Rembrandtova umění zachytit pocity a duševní rozpoložení portrétovaného.

Národní galerie spolu s Národním divadlem připravily projekt Balet mezi obrazy: Rembrandt a Saskia. Sólisté Baletu ND Evgeniya Gonzalezová a Fraser Roach v nahrávce interpretují vztah Rembrandta a jeho životní lásky Saskie.

Tanec vychází z inspirace výtvarnými díly. Milostný duet se natáčel ve výstavních prostorách, kromě portrétu Rembrandtovy ženy Saskie se součástí vizuálního díla stal i obraz Učenec ve studovně. Videoart připravil italský režisér Marco Chiodi, který s Baletem Národního divadla dlouhodobě spolupracuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme