Soud zamítl žalobu muže, který se objevil na albu Nevermind kapely Nirvana. Čekal s ní příliš dlouho

Soud v kalifornském Los Angeles v pátek zamítl žalobu muže, který se coby čtyřměsíční mimino objevil na obálce alba Nevermind kapely Nirvana. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Spencer Elden tvrdil, že ho tvůrci alba sexuálně využili.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurt Cobain byl nejen zpěvákem, ale i hlavním textařem a autorem hudby skupiny Nirvana.

Frontman a zakladatel skupiny Nirvana Kurt Cobain | Zdroj: Profimedia

Soudce Fernando Olguin uvedl, že Elden se žalobou čekal příliš dlouho vzhledem k tomu, že o tom, že nahý chlapeček plavoucí za dolarovou bankovkou na háčku je on, věděl více než deset let.

Elden požadoval odškodné nejméně 150 tisíc dolarů (3,7 milionu korun) od každého, kdo se na produkci alba podílel, od samotných hudebníků přes fotografa po nahrávací a distribuční společnosti.

Soud zamítl žalobu na Nirvanu. Muž ze slavné obálky alba Nevermind tvrdil, že jde o dětskou pornografii

Číst článek

V roce 2013 udělal rozhovor o fotografii s tehdy dvanáctiletým Eldenem časopis Rolling Stone. Elden v něm řekl, že „na ní asi vydělá nějaké peníze“. O tři roky později se nechal vyfotit pod vodou oblečený do šortek a s nápisem „Nevermind“ vytetovaným na hrudníku.

V žalobě, kterou podal loni v srpnu, nicméně tvrdil, že kvůli fotografii zažívá nepohodu, ztratil schopnost učit se a dlouhodobě nedokáže prožívat radost ze života.

Agentura Reuters uvedla, že Eldenův právník v sobotu na žádost o komentář rozsudku nereagoval. „Máme radost, že tento neopodstatněný případ rychle dospěl do konce,“ řekl advokát obžalovaných Bert Deixler.

Na albu Nevermind je například skladba Smells Like Teen Spirit. Prodalo se ho více než třicet milionů kopií.

Eldenovi rodiče za snímek dostali jednorázovou platbu 200 dolarů a nikdy nepodepsali žádnou smlouvu na její využití. Elden řekl, že v minulosti se opakovaně a v přátelském duchu obracel na členy kapely, nikdy se mu však nedostalo odpovědi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme