Tajemný muž s maskou dorazí do Prahy. Muzikál Fantom opery má dnes svou českou premiéru

Zamilovaný Fantom bude poprvé dobývat svou krásnou zpěvačku i v Česku. Slavný muzikál Fantom opery, který měl premiéru téměř před třiceti lety v Londýně a hned na to se stal celosvětovým hitem, se teď představí v pražské Goja Music Hall i českým divákům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

divadlo

divadlo | Zdroj: Fotobanka stock.xchng

A bude se na co dívat - hraje se na dvakrát širším pódiu, než je to londýnské, velkolepou scénu zakrývá sedm různých opon a dalších pět malovaných. Chybět na ní nebude ani pětimetrový lustr nebo slon v životní velikosti.

Fantom opery je sice muzikál, obvyklých popových písní se tu ale divák nedočká. Dnes už klasické dílo slavného autora Andrew Lloyd Webbera totiž hraničí s operou. Tomu se muselo přizpůsobit i české obsazení.

„Samozřejmě že to nemůže zpívat každý popový zpěvák. Na konkurz jich přišlo asi 1 100. Měli jsme štěstí, že jsme vybrali skutečně vynikající pěvce,“ říká režisér Petr Novotný.

„Maestro Andrew Lloyd Webber muzikál napsal tak geniálně, že v podstatě nerespektoval hudební obory. Místo toho to napsal tak, aby to bylo krásné. Čili veškeré výkony jsou na hranici lidských možností.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemný muž s maskou dorazí do Prahy. Slavný muzikál Fantom opery má dnes svou českou premiéru.

Z náročného konkurzu vzešli jen ti zpěváci, kteří dokonale ovládají operní zpěv. V titulní roli alternují Radim Schwab a Marian Vojtko. S nimi se na jevišti setkávají například Bohuš Matuš, Michaela Gemrotová nebo Tereza Mátlová.

„Bylo mým snem už od dětství si ve Fantomovi zazpívat,“ nechala se slyšet Mátlová. „Tohle je dílo, které zná snad každý na celém světě. Je grandiózně veliký a vždycky mi u něj naskakuje husí kůže. Jsou nádherné scény, ve kterých ani neúčinkuji, ale úplně se mi při nich tají dech. Věřím, že premiéra bude fantastická.“

Fantom opery je hned po Bídnících druhým nejdéle uváděným muzikálem na světě. Na Broadwayi dokonce drží prvenství. Vytvořit důstojnou českou verzi tak nebylo jednoduché ani pro herce, ani pro režiséra.

„Fantom opery je pomyslná nejvyšší hora muzikálového žánru, takže k ní člověk celý život vzhlíží. Přemýšlí, jak asi vypadá, když je tím horolezcem, který leze po nádherných vysokých strmých skalách, dívá se stále pod sebe níž a níž a vidí tu nádheru okolo,“ přiznává Novotný.

„Neumí si to ale představit až do okamžiku, kdy se postaví na úpatí hory a opravdu začne opravdový výstup.“

Muzikál Fantom opery má v pražské Goja Music Hall svou českou premiéru dnes večer.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme