Festival Teatrum Kuks posedmnácté probudí barokní kulturu v okolí Hospitalu

„Chceme sem do Kuksu přitáhnout živé umění, které nějakým způsobem dneska rezonuje,“ sdělil Radiožurnál umělecký ředitel festivalu Teatrum Kuks Petr Hašek. Sedmnáctý ročník festivalu, odehrávajícího se v kulisách hradu Kuks a jeho okolí, již tradičně nabídne barokní a barokem inspirované umění.

Hospital Kuks Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

divadlo

Součástí uměleckého festivalu budou i divadelní představení s barokní tematikou. | Zdroj: Fotobanka stock.xchng

Podle režiséra a uměleckého ředitele Petra Haška jde hlavně o inspiraci tímto obdobím. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Kuks oživí barokní kultura

„Chceme sem do Kuksu přitáhnout živé umění, které nějakým způsobem dneska rezonuje. Nejinak tomu bude i v tomto ročníku. Bude to tedy inspirace barokem a možná i trošku inspirace místem - máme dva výlety, budeme mít iluminaci v barokní zahradě, takže budeme i hodně vycházet z kukského genia loci,“ řekl Petr Hašek Radiožurnálu.

Součástí programu je letos například houslistka a zpěvačka Iva Bittová, která povede i seminář, nebo flétnista Jiří Stivín. Připravena je i světová premiéra studentů katedry alternativního divadla z pražské DAMU.

„My jsme si vybrali námět na motivy románu Pascala Quignarda Všechna jitra světa a naše představení se bude jmenovat Šírání čirého jasného dne,“ vysvětluje autorka scénáře a také jedna z režisérek Nina Jacques.

‚Je potřeba diskutovat.‘ Ministr kultury chce o otáčivém hledišti mluvit s občany i památkáři

Číst článek

„Je to vlastně francouzský román, který byl napsaný v 90. letech jako scénář ke stejnojmennému filmu, ve kterém účinkoval Gérard Depardieu i se svým synem, takže je to docela známý film,“ říká mladá režisérka a dodává, že ho objevila při studiích na střední škole ve Francii.

Představení vzniká v rámci rezidenčního pobytu studentů na Kuksu a exkluzivně pro zahajovací den Teatra Kuks. „To představení vzniká primárně pro zdejší festival, ale máme v plánu ho přenést do Prahy. Nyní hledáme ten prostor, kde bychom ho mohli hrát,“ potvrzuje spolurežisér Petr Erbes.

Světová premiéra se odehraje ve středu v půl sedmé večer v divadle Maštal a následovat bude slavnostní zahájení celého festivali na nádvoří Hospitalu. ​

Lucie Peterková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme