Zemřela herečka a dabérka Aťka Janoušková. Hlas propůjčila i včelce Máje

Zemřela známá česká herečka a dabérka Aťka Janoušková, bylo jí 88 let. O jejím úmrtí Radiožurnál informoval její spolupracovník Lubomír Zemanec. Janoušková dabovala pohádky Včelka Mája nebo třeba Broučci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aťka Janoušková na snímku z listopadu 2017

Aťka Janoušková na snímku z listopadu 2017 | Zdroj: Profimedia

Janoušková si zahrála v řadě filmů, například v Ať žijí duchové nebo Amadeovi režiséra Miloše Formana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřela herečka a dabérka Aťka Janoušková. Její životní příběh připomněl redaktor Jan Herget

Nesmrtelný je její dabing dětských pořadů. Hlas propůjčila například včelce Máje, Broučkům, Příběhům včelích medvídků nebo pohádce o Strýčku Fidovi.

Na natáčení pohádky Včelka Mája Janoušková vzpomínala před několika dny i při své návštěvě Českého rozhlasu Sever. Jak sama řekla, vůbec nemusela kvůli roli stylizovat svůj hlas.

„Jak jsem tehdy mluvila, tak myslím, že jsem to nijak nepřizpůsobovala. Jen situaci,“ vzpomínala koncem února na dabování včelky Máji Janoušková. Víc než 100 dílů seriálu o ní nadabovala v osmdesátých letech.

Pražské rodačce, vlastním jménem Vlasta Janoušková, říkali doma od malička Aťka. Hraní věnovala už od dětství. Už v jedenácti letech dostala několik dětských rolí v Národním divadle.

Ze zlaté kapličky ale musela nakonec během druhé světové války kvůli židovskému původu maminky odejít. Její rodiče zatklo gestapo a skončili v koncentračním táboře.

Jak se vybírají herci, kteří propůjčí hlas animované postavě? Hanks namluvil pro Pixar kovboje Woodyho

Číst článek

Útočiště našla v Dismannově rozhlasovém dětském souboru. „Naučila jsem se žít v přátelském kolektivu, a to člověka dost ovlivní pro jeho budoucí život,“ popisovala.

A nějaký čas se živila jako cizojazyčná korespondentka, zpět na divadelní prkna ji přivedl až později E. F. Burian.

„Do práce jsem chodila pasáží, kde sídlilo Divadlo E. F. Buriana. A stalo se, že do jedné hry potřebovali dítě. A jak jsem chodila tou pasáží, tak mě tam viděla jedna členka divadla. Promluvili se mnou a já jsem celá žhavá řekla, že tu roli vezmu,“ vyprávěla.

A podle svých slov se vždy snažila myslet pozitivně. „Je to jednak dané, jednak jsem musela spoustu věcí překonávat. Třeba tu malou výšku. Tam je asi základ. Odmala jsem se naučila se nepoddávat,“ vysvětlovala.

Možná i proto byla od mládí se svojí výškou smířená a nikdy nesnila o tom, že by chtěla být velká. „Nesplnitelná přání jsem nikdy neměla,“ dodala.

V neděli 10. 3. v 10.03 Český rozhlas Dvojka aktuálně zařazuje reprízu pořadu Host do domu, Aťku Janouškovou pozval v březnu 2018 k rozhlasovému mikrofonu Jiří Holoubek.

Objevila se v nespočtu představení, zejména tam, kde mohla uplatnit své nadání pro tanec a zpěv. A lidé si ji oblíbili i díky hitu Zázračný doktor. 

V divadle a ve filmu jí její malý vzrůst – měřila jen 120 centimetrů – odsoudil ke ztělesňování vedlejších rolí. Výrazně ale zasáhla do světa domácího dabingu.

V roce 2009 ale obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu. A jejího hlasového umění hojně využívali i tvůrci televizních reklam.

frj, jht Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme