‚Svoboda vyjádření není absolutní‘. Brazilský soud zakázal film zobrazující Ježíše jako homosexuála

Soud v Brazílii nařídil streamovací službě Netflix, aby stáhla film zobrazující Ježíše jako homosexuála. Za snímkem První pokušení Krista (The First Temptation of Christ) stojí komediální skupina Porta dos Fundos. Rozhodnutí soudu je dočasné, případem se podle BBC dále bude zabývat vyšší instance.

Brasília Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film sleduje příběh Ježíše Krista poté, co se vrací ze 40denního putování pouští. V parodické verzi biblického příběhu na své třicátiny představí rodině Orlanda, jehož v poušti poznal a s nímž pravděpodobně navázal romantický vztah.   

Bolsonaro nařkl komisařku z OSN pro lidská práva z vměšování. Kritizovala policejní násilí v Brazílii

Číst článek

I další biblické postavy jsou znázorněny satiricky. Panna Marie a Bůh jako tajní milenci, Josef zase jako potulný tesař, který ani nedokáže postavit stůl.  

Na Netflixu mělo První pokušení Krista premiéru začátkem prosince a v Brazílii, která je zemí s velkým podílem křesťanů, vyvolalo velký rozruch.

Snímek se brzy stal terčem silné kritiky a směřují proti němu kampaně na sociálních sítích. Petici požadující jeho stažení podepsaly až dva miliony lidí. Na Štědrý večer dokonce skupina popuzených Brazilců zaútočila na sídlo Porta dos Fundos zápalnými lahvemi.

Hrdý homofob Bolsonaro

Soudce Benedicto Abicair v Riu de Janeiru nyní Netflixu nařídil, aby pořad stáhl. Ve svém prohlášení k rozsudku podle BBC uvedl, že „právo ke svobodě vyjádření není absolutní“. Jeho rozhodnutí je dočasné a má uklidnit popuzené křesťany, než případ finálně posoudí vyšší soud.

Washington Post připomíná, že současný prezident Brazílie Jair Bolsonaro se již dříve označil za „hrdého homofoba“ a nechal se také slyšet, že by neměl radši žádného syna než homosexuála. Některé křesťanské organizace v zemi dokonce vyzvaly k bojkotu Netflixu.

Uskupení Porta dos Fundos je známé svými kontroverzními a parodickými skeči především na youtubovém kanálu. Minulý rok ale získala Mezinárodní cenu Emmy v kategorii Nejlepší komedie za snímek The Last Hangover o apoštolech střízlivějících po propité Poslední večeři, který natočila také ve spolupráci s americkou streamovací službou.  

jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme