Britská invaze. Vítězi televizních cen Emmy jsou seriály Potvora, Hra o trůny a Černobyl

Nejlepšími televizními seriály uplynulého roku jsou podle Americké televizní akademie Hra o trůny a Potvora. Britská komediální série, ve které si zahrála hlavní roli její autorka Phoebe Waller-Bridgová, při nedělním ceremoniálu získala celkem čtyři ceny Emmy. Tři z nich patřily samotné Waller-Bridgové. Oceněn pro nejlepší minisérii a televizní film si odnesly Černobyl a Černé zrcadlo: Bandersnatch.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles (Aktualizováno: 7:26 23. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehled vítězů nabízíme na konci článku a také ve fotogalerii.

„Trochu britská invaze, co?“ žertoval Jesse Armstrong, britský scenárista seriálu Boj o moc o skutečnosti, že při letošním udílení amerických televizních cen se ve velkém dostalo na britské herce a tvůrce.

Jedním z britských importů je třeba i dramatický fantasy seriál Hra o trůny, který letos uzavřela osmá série. Do slavnostního večera vstupoval s rekordními 32 nominacemi, čímž překonal dosavadní rekord kriminálního seriálu Policie New York z roku 1994, kdy získal 27 nominací.

Seriál stanice HBO byl vyhlášen nejlepším dramatickým seriál roku. Cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli získal Peter Dinklage, který tak své působení v populární sérii uzavřel už svou v rámci kategorie rekordní čtvrtou Emmy.

Herci seriálu Hra o trůny se dočkali potlesku vestoje:

Celkem čtyři Emmy připadly druhé sérii britské komedie Potvora. Ceny pro nejlepší komediální seriál, scénář komediálního seriálu a hlavní ženskou roli přebírala stále překvapenější a dojatější Phoebe Waller-Bridgová. Další ocenění získal seriál za režii.

„Podívejte se na ni!“ usmívala se Waller-Bridgová na svou první cenu. „Psaní je těžký a bolestivý proces, ale upřímně se tu doznávám, že to dělám jen kvůli tomuhle,“ žertovala. Ten samý vtip pak zopakovala, když si na pódium přišla pro Emmy za svůj herecký výkon.

„Je skvělé, že se sprosté, zlomené ženy dokážou dostat na Emmy,“ uvedla ke své roli titulní bezejmenné Potvory. Připomněla, že britský seriál vychází z jejího monologu, který poprvé předvedla na festivalu Fringe v Edinburghu v roce 2014. „A ta cesta sem byla naprosto šílená,“ dodala.

Když se na jeviště vracela pro třetí cenu, neodpustila si poznámku: „Teď už to začíná být směšné.“ Vyzvedla přitom herecký výkon Andrewa Scotta, který se v seriálu objevil poprvé právě v druhé sérii a jako „sexy kněz“ si rychle získal přízeň diváků.

Děkovná řeč Phoebe Waller-Bridgové k ceně pro nejlepší komediální seriál:

Cenu pro nejlepší minisérii a televizní film si odnesly Černobyl, pětidílná série o jaderné havárii z roku 1986, a Bandersnatch, interaktivní počin tvůrců sci-fi antologie Černé zrcadlo. Ani jednomu se ale nedařilo v hereckých kategoriích. 

Nejlepší dramatické výkony podle Americké televizní akademie podali Billy Porter (Pose) a Jodie Comerová (Na mušce). Britská herečka při přebírání Emmy pozdravila své rodiče do Liverpoolu. „Jsou tam, protože jsem je nepozvala, protože jsem nečekala, že se tohle stane,“ řekla se slzami v očích. 

Jak připomínají zahraniční média, Porter je prvním homosexuálním afroamerickým hercem, kterému se dostalo této pocty.

Historie se přepisovala také mezi herci v minisérii či televizním filmu. Jharrel Jerome se stal nejmladším oceněným hercem v rámci této kategorie. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Michelle Williamsová, která se během své děkovné řeči přimlouvala za rovné finanční ohodnocení mezi herci nezávisle na pohlaví a barvě pleti. Cenu pro nejlepšího herce v komediální roli získal Bill Hader (Barry).

Děkovná řeč Michelle Williamsové:

Předávání 71. výročních cen se letos obešlo bez moderátora. Slavnostní ceremoniál proto zahájila postavička Homer Simpsona z animovaného seriálu Simpsonovi. Zrovna když vyprávěl o tom, jak to byl vždy jeho nesplnitelný sen, spadlo na něj piano. 

Začátek živého přenosu se pak zběsilým během po zákulisí snažil zachránit herec Anthony Anderson. Do velké kabelky své matky přitom stačil schovat několik zlatých sošek. Bryn Cranston následně s přehnanou vážností promluvil o tom, jak důležité je televizní vysílání.

PŘEHLED VÍTĚZŮ 71. ROČNÍKU UDÍLENÍ CEN EMMY

Nejlepší dramatický seriál
Hra o trůny

Nejlepší komediální seriál
Potvora

Nejlepší minisérie
Černobyl

Nejlepší televizní film
Černé zrcadlo: Bandersnatch 

Nejlepší herečka v dramatickém seriálu
Jodie Comerová (Na mušce)

Nejlepší herec v dramatickém seriálu
Billy Porter (Pose)

Nejlepší herečka v komediálním seriálu
Phoebe Waller-Bridgová (Potvora)

Nejlepší herec v komediálním seriálu
Bill Hader (Barry)

Nejlepší herečka v minisérii / televizním filmu
Michelle Williamsová (Fosse/Verdon)

Nejlepší herec v minisérii / televizním filmu
Jharrel Jerome (When They See Us)

Nejlepší zábavný pořad
Saturday Night Live

Nejlepší reality show
The RuPaul's Drag Race

Nejlepší talkshow
John Oliver: Co týden dal a vzal

Kompletní výsledky 71. ročníku televizních cen Emmy najdete zde.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme