Emmy ovládly streamovací služby. Ceny si rozdělily seriály Koruna, Ted Lasso a Mare z Easttownu

Nedělní předávání 73. výročních televizních cen Emmy ovládl seriál Koruna. Dramatizace osudů britské královské rodiny během druhé poloviny 20. století patří do produkce Netflixu, jehož původní seriálová tvorba letos posbírala dohromady 44 sošek Emmy. Streamovací platforma tak podle serveru Variety nejen zdvojnásobila svou loňskou bilanci, ale vůbec poprvé porazila zbylou konkurenci mezi televizními vysílateli i online službami.

PŘEHLED Televize (Aktualizováno: 7:06 20. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehled vítězů najdete na konci článku.

Koruna získala během nedělního ceremoniálu celkem sedm ocenění, kromě těch pro nejlepší dramatický seriál a jeho scénář a režii i pro své čtyři herecké představitele – Joshe O'Connora, který v seriálu ztvárnil mladší verzi prince Charlese, Gillian Andersonovou za roli premiérky Margaret Thatcherové a Olivii Colmanovou a Tobiase Menziese za ztvárnění manželského páru královny Alžběty II. a prince Philipa.

„Klidně bych si vsadila, že se tohle nestane,“ prohlásila překvapená Olivia Colmanová, která má za královskou roli na svém kontě už Zlatý glóbus z loňského roku. Emmy se slzami v očích věnovala svému otci, který zemřel během koronavirové pandemie.

Netflix dále bodoval se šachovou minisérií Dámský gambit a televizním muzikálem Svátky na návsi s Dolly Parton. Další ceny pak převzal v technických kategoriích, které se tradičně předávají o týden dříve.

V komediálních kategoriích se nejvíce zadařilo seriálu streamovací služby Apple TV+ Ted Lasso, který vypráví o dobrosrdečném trenérovi amerického fotbalu, jenž přijede do Velké Británie koučovat prvoligový fotbalový tým.

Televizní akademie za herecké výkony ocenila nejen představitele titulní role Jasona Sudeikise, ale i Hannah Waddinghamovou a Bretta Goldsteina, kteří si zahráli šéfku fiktivního klubu AFC Richmond a jednu z jejích hvězd, obhroublého fotbalistu Roye Kenta. Goldstein spolu se Sudeikisem navíc patří ke scenáristům seriálu. Apple TV+ právě teď vysílá jeho druhou sezonu.

Tři ceny si odneslo také komediální drama Hacks z produkce HBO. Ten pak slavil ještě s kriminální minisérií Mare z Easttownu, kde se v hlavní detektivní roli objevila Kate Winsletová.

Naopak zřejmě největší prohru podle serveru Variety utržila streamovací platforma Hulu, jejíž největší hráč, dystopická série Příběh služebnice, neproměnila ani jednu ze svých 21 nominací.

Úvod ceremoniálu s moderátorem Cedricem the Entertainerem.

Na rozdíl od minulého roku, kdy se ceremoniál jako takzvané Pandemmys uskutečnil převážně na dálku a ceny si docházely ke svých držitelům domů, se letošní ročník konal živě, a to v Los Angeles a zčásti v Londýně.

„Chtěl bych začít tím, že je nás na tomhle malém prostoru příliš mnoho,“ postěžoval si komik Seth Rogen, který byl jedním z předávajících večera. „Co to děláme?“

Losangeleská část ale byla omezena jen na 600 osob, které musely mít potvrzení o očkování proti covidu-19 a k tomu i ne více než 48 hodin starý negativní test. Z divadla, kde se tradičně sejde na sedm tisíc diváků, se slavnostní večer navíc přesunul do stanu v centru města.

PŘEHLED VÍTĚZŮ 73. CEN EMMY

Nejlepší dramatický seriál
Koruna

Nejlepší herečka v hlavní roli v dramatickém seriálu
Olivia Colman (Koruna)

Nejlepší herec v hlavní roli v dramatickém seriálu
Josh O'Connor (Koruna)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatickém seriálu
Gillian Anderson (Koruna)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v dramatickém seriálu
Tobias Menzies (Koruna)

Nejlepší scénář pro dramatický seriál
Peter Morgan (Koruna)

Nejlepší režie dramatického seriálu
Jessica Hobbs (Koruna)

Nejlepší komediální seriál
Ted Lasso

Nejlepší herečka v hlavní roli v komediálním seriálu
Jean Smart (Hacks)

Nejlepší herec v hlavní roli
Jason Sudeikis (Ted Lasso)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v komediálním seriálu
Hannah Waddingham (Ted Lasso)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v komediálním seriálu
Brett Goldstein (Ted Lasso)

Nejlepší scénář pro komediální seriál
Lucia Aniello, Paul W. Downs, Jen Statsky (Hacks)

Nejlepší režie komediálního seriálu
Lucia Aniello (Hacks)

Nejlepší minisérie
Dámský gambit

Nejlepší televizní film
Svátky na návsi s Dolly Parton

Nejlepší herečka v hlavní roli v minisérii / televizním filmu
Kate Winslet (Mare z Easttownu)

Nejlepší herec v hlavní roli v minisérii / televizním filmu
Ewan McGregor (Halston)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v minisérii / televizním filmu
Julianne Nicholson (Mare z Easttownu)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii / televizním filmu
Evan Peters (Mare z Easttownu)

Nejlepší scénář pro minisérii / televizní film
Michaela Coel (Mohu tě zničit)

Nejlepší režie minisérie / televizního filmu
Scott Frank (Dámský gambit)

Nejlepší soutěžní reality show
RuPaul's Drag Race

Nejlepší zábavný pořad
John Oliver: Co týden dal a vzal

Kompletní výsledky 73. ročníku televizních cen Emmy najdete zde.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme