Méně vybavení a žádný potlesk. Jeden z potápěčů zasahujících v Černobylu popsal nepřesnosti seriálu

Ukrajinská mutace serveru britské BBC přináší rozhovor s jedním ze tří mužů, kteří v roce 1986 sestoupili pod explozí zničený černobylský reaktor a zabránili ještě ničivějšímu druhému výbuchu. Události představují zřejmě nejdramatičtější část oceňovaného amerického seriálu stanice HBO.

Černobyl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z černobylských potápečů ze seriálu Černobyl

„Neměli jsme na zádech žádné kyslíkové bomby. A šli jsme co nejrychleji, abychom minimalizovali ozáření.“ (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Devětapadesátiletý Alexej Ananěnko uvedl na pravou míru některá fakta. Například řekl, že tři dobrovolníci, kteří šli vypustit vodu pod reaktorem, nebyli ani zdaleka tak vybaveni jako v seriálu. Také se pohybovali daleko rychleji.

SERIÁL VS. REALITA: Trojice potápěčů, likvidátoři, bioroboti. Kdo byli hrdinové černobylské tragédie?

Číst článek

„Neměli jsme na zádech žádné kyslíkové bomby. A šli jsme co nejrychleji, abychom minimalizovali ozáření,“ přiblížil technik ukrajinské mutaci BBC.

Nemuseli se prý ani do vody potápět. Když šli na nebezpečnou misi s šéfem směny Borisem Baranovem a správcem turbíny Valerijem Bespalovem, voda jim sahala jen po kotníky.

Měli sice potápěčské kombinézy, ale tváře jim chránily běžné respirátory.  

Seriál Černobyl očima Drábové: Není lehké se na něj dívat, ale vidět by ho měl každý. Když to vydrží

Číst článek

Bez potlesku

V seriálu vědec Valerij Legasov varuje sovětského lídra Michaila Gorbačova, že pokud se roztavený obsah reaktoru dostane do kontaktu s vodou pod ním, exploze může zničit ukrajinskou metropoli Kyjev.

Vyzvou proto dobrovolníky, aby otevřeli kohouty a vodu nechali odtéct. Podle verze HBO je Ananěnko prvním, kdo se přihlásí.

„Ve skutečnosti žádný dramatický výběr dobrovolníků neproběhl,“ upozorňuje Ananěnko.

Trojice jednoduše dostala příkaz, a tak šla. Hrdina rovněž zpochybňuje dramatičnost scény s tím, že ani neví, jakou dávku radiace tehdy dostal. Prý měli dozimetry a vědí, že po většinu cesty podzemím nebyla příliš vysoká.

Zleva: Alexej Ananěnko v 80. letech, dnes a v minisérii televize HBO Černobyl

null

null

Nepotvrdila se ani obava, že se nepodaří odtokovou šachtu otevřít. Tři muži splnili úkol a rychle se klidili do bezpečí.

„Nikdo nám u východu z podzemí netleskal jako ve filmu. Byla to normální práce, tak proč potlesk?“ říká Ananěnko s tím, že za misi nedostali žádné prémie. Podle BBC není ani dnes jasné, jak velký rozsah by měla druhá exploze.

Alexej Ananěnko je už v důchodu a bydlí s manželkou ve skromném bytě na předměstí ukrajinské metropole Kyjeva. Za hrdinu se v žádném případě nepovažuje.

Rozhovor s ním je obtížný, protože v roce 2017 jej srazilo auto a měsíc byl v kómatu. Nyní trpí výpadky paměti. A zatímco Boris Baranov zemřel v roce 2005, Ananěnko a Bespalov v Kyjevě žijí jen nedaleko od sebe, píše BBC.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme