Rusko natočí vlastní verzi jaderné havárie v Černobylu. Bude o sabotáži agenta CIA

Seriál Černobyl americké televize HBO se nelíbí některým ruským médiím a recenzentům, kteří minisérii viní z manipulace s pravdou. Znovu a podle svého hodlá jadernou katastrofu z roku 1986 natočit ruská televize NTV. Příběh bude založen na populární konspirační teorii, kdy provede v elektrárně sabotáž americký agent CIA.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle webu The Moscow Times mají ruská prorežimní média problém s tím, když o sovětských či ruských událostech točí a vysílá zrovna americká televize.

OBRAZEM: Po stopách černobylské katastrofy. Podívejte se do míst, odkud před lety zmizel život

Číst článek

Hned několik ruských médií a jejich recenzentů Černobyl strhalo, ačkoliv se minisérie stala v Rusku velmi oblíbenou, přestože je možné ji v zemi vidět jen na placených internetových portálech.

Jeden z nejčtenějších ruských deníků Komsomolskaya Pravda napsal, že za seriálem stojí zahraniční konkurence Rosatomu (Federální agentury pro atomovou energii Ruské federace), která chce podkopat reputaci Ruska jako jaderné velmoci.

Novou adaptaci má obstarat televize NTV, která patří do mediální skupiny Gazprom Media ve vlastnictví energetického koncernu Gazprom. NTV je známá mimo jiné svým prokremelským zaměřením pořadů.

Částečně má být seriál financovaný z rozpočtu ministerstva kultury, které by mělo poskytnout 30 milionů rublů (asi 10 a půl milionu korun). Celá výše rozpočtu se ale na veřejnost nedostala.

U diváků boduje, v Rusku ale také naštval. Čím zaujal seriál Černobyl?

Číst článek

Hlavní část televizní série měla být podle serveru hollywoodreporter.com natočena minulý rok na několika lokacích v Rusku a Bělorusku a v současnosti je v postprodukci.

Z obsahu bylo zveřejněno jen několik detailů. Příběh bude sledovat dějovou linii skupiny sovětských agentů KGB, kteří byli pověřeni rozkrytím tajné operace CIA.

Podle populární konspirační teorie, ze které bude nová adaptace Černobylu vycházet, se do elektrárny infiltroval americký agent a sám jadernou katastrofu způsobil.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme