Za dva měsíce začnou televize přecházet na DVB-T2. Připraveno je na to jen 30 procent diváků

Přesně za dva měsíce přijdou první domácnosti o pozemní televizní vysílání ve starém standardu. Týkat se to bude diváků v Praze a ve středních Čechách, kde vysílání ve formátu DVB-T ukončí Česká televize a k dispozici už bude jen v novém formátu – takzvaném DVB-T2. Na ten postupně přejdou všechny televize v Česku. Na příjem vysílání v DVB-T2 se přitom stihlo připravit jen asi 30 procent domácností.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize, dálkový ovladač, ovládání, vysílání, přepínání programů, kanálů (ilustrační foto)

Televize, dálkový ovladač, ovládání, vysílání, přepínání programů, kanálů (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná

Takhle na přechod na nový způsob pozemního vysílání upozorňují České radiokomunikace. Týkat se bude těch domácností, které televizi sledují přes anténu zdarma. To je až 60 procent Čechů. Vysílání ve starém formátu DVB-T se na prvních místech v Česku vypne už 27. listopadu. Na vysílačích Praha Žižkov a Cukrák v něm jako první skončí Česká televize. Vypínání starého formátu bude podle mluvčí České televize Karolíny Blinkové pokračovat v příštím roce.

Nižší náklady na mzdy i na vysílací standard DVB-T2. Hospodaření České televize loni skončilo vyrovnaně

Číst článek

„Všechny televize se musí řídit schváleným harmonogramem přechodu. Proč Českou televizi to znamená, že začne své vysílání vypínat postupně od 27. listopadu, nejprve v Praze a ve středních Čechách. Poté se v lednu vypne příjem pro oblast východních a následně severních Čech. A dále se bude postupovat tak, aby v červnu vysílala už jen v novém standardu DVB-T2,“ řekla Radiožurnálu.

V lednu vypnou na prvních místech starý formát taky komerční televize. Abyste o vysílání nepřišli, musíte mít televizi, která umí přijímat nový formát DVB-T2, nebo si pořídit set-top box. Pak pouze stačí, když televizi znovu naladíte.

Nová televize nebo set-top box

„Co se týká nákladů na straně spotřebitele, je to jednorázový náklad v řádech sto korun, pokud si nakupí set-top box. Dneska se jeden z těch set-top boxů, který je připraven na DVB-T2 vysílání, prodává kolem pěti set korun. Případně je to nákup nové televize, kdy ty televize se prodávají od tří tisíc korun,“ pokračuje generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan.

Za přechod na nový formát podle studie, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo průmyslu, české domácností celkem zaplatí téměř půl miliardy korun. Už teď přitom můžete vysílání v DVB-T2 naladit v přechodových sítích.

Cenzura českého mediálního prostředí, brání se Soukup. Pokutu od Rady chce napadnout žalobou

Číst článek

Taky ty ale komerční televize a v některých regionech i veřejnoprávní televize během příští roku vypnou a přejdou na takzvané sítě finální. Od 30. června 2020 už po celém Česku naladíte pouze DVB-T2, upozorňuje Vážan.

„My dneska víme, že zhruba 30 procent diváků je připraveno na přechod. To znamená, že mají televizi nebo set-top box, které umí přijímat DVB-T2. Víme, že se pohybují čísla diváků, kteří sledují terestrické vysílání, mezi 50 až 60 procenty. Takže nám tam zbývá zhruba 20 až 30 procent lidí, kteří by měli přejít.“

Nový formát přitom umožňuje vysílat ve vysokém rozlišení FullHD. To pravděpodobně nabídne pouze Česká televize. Komerční kanály zřejmě budou vysílat v rozlišení nižším.

„Snažíme se držet dlouhodobě strategie a podporovat placené platformy. Přestože HD se stává dneska už více méně standardem ve vysílání, pořád je to ale vnímáno jako jistý diferenciátor vůči vysílání našich kanálů v DVBT. Takže chceme podporovat placený segment a HD vysílání na kabelových, satelitních a IPTV platformách,“ vysvětluje důvody ředitel rozvoje služeb televize Prima Martin Cepek.

Přechod na formát DVB-T2 se přitom týká celé Evropy. Část televizního pásma se totiž musí uvolnit pro rychlé mobilní sítě páté generace.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme