'Pálí mu to jako Sherlockovi, ale obléká se jako zahradník.' Seriál o detektivu Columbovi slaví 50 let

Poručík Columbo je zvláštní detektiv. Nenosí zbraň a na povinné střelby za sebe posílá kolegu. Do opravdového běhu se dá snad jen v jednom díle. Řidič je nevalný. Má ale brilantní mozek a má rád svou rodinu, přátele a taky třeba chilli con carne. V televizi ho už vídáme rovných 50 let.

Los Angeles (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdánlivě roztržitý detektiv v pomačkaném béžovém baloňáku, s doutníkem a notýskem, který jezdí ve starém peugeotu, má známé po celém světě. V podání amerického herce Petera Falka se poprvé objevil v televizní pilotní epizodě Vražda na předpis 20. února 1968.

Postavu ale její autoři Richard Levinson a William Link vytvořili už v roce 1960. Jak říká scénárista Link, do televizní role původně počítali s jiným hercem: „Byli jsme hloupí. Původně jsme do té role chtěli obsadit Binga Crosbyho. Představovali jsme si ho s dýmkou. Scénář se mu líbil, ale omluvil se, že je unavený a že natáčení by mu dalo zabrat.“

„Zčistajasna zazvonil telefon – volal Peter Falk. Znali jsme se z New Yorku. A povídá: Četl jsem scénář. Já bych snad vraždil, jen abych toho policajta mohl hrát,“ vzpomíná Link, jak Falk o roli stál.

Autoři tradiční schéma detektivky obrátili. Divák od začátku zná – zpravidla velmi inteligentního – pachatele, je svědkem – zpravidla promyšlené a takřka neodhalitelné – vraždy a sleduje, jak detektiv zločince odhalí.

V USA zemřel herec Peter Falk, představitel komisaře Columba

Číst článek

Poručíkem Columbem nejdřív prohnaný vrah pohrdá. „Pálí mu to jako Sherlocku Holmesovi, ale oblíká se jak zahradník,“ charakterizoval tehdy Columba herec Peter Falk. Jenže netrvá dlouho a pachatel zbystří, znervózní a nakonec kapituluje.

Nesmíme zapomenout ani na další bytosti z Columbova světa: psa jménem Pes, a hlavně paní Columbovou, kterou nikdo nikdy neviděl. Poručíkova žena ale prokazatelně existuje. Detektiv jí občas telefonuje, a v díle Rozbouřené vody jsou dokonce spolu na palubě parníku. Jenže, jako z udělání se neustále míjejí – ve všech 69 dílech, které se vysílaly – a nepochybně stále vysílají – ve více než 40 zemích světa.

Seriál se natáčel do roku 2003. Herec Peter Falk získal za roli Columba řadu ocenění, včetně cen Emmy a Zlatý globus. Zemřel v roce 2011 ve věku 83 let.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme