Seriál Dallas slaví 40 let. V roce 1992 byl v Československu nejsledovanějším televizním pořadem

Bobby, Pamela, Suelyn, Mis Elie a samozřejmě „Džejár“. Americký seriál Dallas se na českých obrazovkách objevil sice až v 90. letech, ale jeho první díl se v USA vysílal přesně před 40 lety. Seriál dodnes patří k nejsledovanějším v historii americké televize, popularitu si získal i mezi českými diváky a v roce 2012 se na obrazovkách objevila nová řada legendárního seriálu.

Dallas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Larry Hagman, Linda Grayová a Patrick Duffy.

Zleva Larry Hagman, Linda Grayová a Patrick Duffy. | Foto: Fred Prouser | Zdroj: Reuters

Sága rodu naftařských magnátů se vysílala v letech 1978 až 1991 a vzniklo celkem 357 dílů. Nejvýraznější postavou se stal zákeřný a bezcharakterní Džejár, který dokázal s úlisným úsměvem vydírat mladšího bratra Bobbyho i podvádět svou manželku Sue Ellen.

Diváci si ale oblíbili i moudrou a velkorysou matku rodiny Miss Ellie, chlapáckého farmáře Reye a samozřejmě kladnou dvojici Pamelu a Bobbyho. České znění vznikalo v Brně v letech 1992–1996 a hlavní postavy dabovali převážně členové tehdejšího divadla bratří Mrštíků.

„Džejára dělal Karel Janský, já jsem dělal Bobbyho, Zdeněk Junák Cliffa Barnese, potom Eva Gorčicová Sue Ellen a Káča Kočová dělala Pamelu, tak se to mu divadlu začalo říkat Divadlo bratří Ewingů,“ vzpomíná dabér Bobbyho Jiří Dvořák.

Právě jeho postava měla v seriálu nejdramatičtější vývoj. Herec Patrick Duffy chtěl s natáčením skončit a tak autoři nechali Bobbyho zemřít. Po 26 dílech se ale herec rozhodl do seriálu vrátit a tak se zkrátka Pamela jednou ráno probudila, Bobby stál ve sprše a celý děj se vrátil o 26 epizod zpátky.

Dallas byl v Česku velmi populární. Potvrzuje to i vzpomínka Jiřího Dvořáka: „Mám jednu historku kamaráda, který má chalupu v Jeseníkách a hrozně čekal, až se bude vysílat Dallas, protože tím pádem se ta vesnice úplně vylidní a on mohl jít elektrickým proudem chytat ryby, protože věděl, že ho nikdo neuvidí.“

Zlatý glóbus i cena Emmy

Děj seriálu se točil hlavně kolem naftařské firmy Ewing Oil a kolem rodiny, která ji vlastnila. A která se i přes všechny křivdy, krachy a podrazy nikdy nevzdávala.

Každou z epizod seriálu sledovaly i desítky milionů diváků a sága naftařské rodiny z ranče Southfork byla přeložena do několika desítek jazyků a vysílala se po celém světě.

Seriál M.A.S.H. slaví 45 let. Příběhy vojenských lékařů si získaly miliony fanoušků po celém světě

Číst článek

Čeští diváci ji s napětím sledovali v první polovině 90. let. V roce 1992 byl Dallas nejsledovanějším televizním pořadem. Vyšel také v knižní podobě, české třídílné verze se počátkem 90. let prodalo na 300 000 výtisků.

V červnu 2012 se na obrazovkách objevila dlouze očekávaná nová řada seriálu. Děj se soustředil na neshody mezi potomky petrolejářské rodiny Ewingů ohledně dalšího směřování dynastie.

Arogantního ropného magnáta Džejára si opět zahrál veterán Dallasu Larry Hagman, který v listopadu 2012 zemřel na leukémii po letech boje s alkoholovou závislostí a s ní spojenou cirhózou a rakovinou jater. Jeho mladšího bratra Bobbyho opět Patrick Duffy. Nových 40 dílů se vysílalo do září 2014.

Seriál si vysloužil také několik ocenění a četné nominace na Zlaté glóby a na ceny Emmy. Zlatý glóbus a cenu Emmy získala za roli Miss Ellie Ewingové Barbara Bel Geddesová, která zemřela v roce 2005. Dvakrát byla cenou Emmy oceněna hudba seriálu a jednou návrhy kostýmů.

Jan Herget, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme